hirdetés

A serdülők invazív meningococcus-fertőzéseinek kihívásai – fókuszban a prevenció

Az invazív meningococccus-betegség (IMB) világszerte méltán rettegett, hiperakut kórkép, amely az első jeleket követő akár 24 órán belül is végződhet halállal. Előfordulását tekintve a ritka fertőzések közé tartozik, ám időnként járványos terjedésre is képes. Az IMB magas halálozású betegség, korai felismerését jelentősen nehezítik a kezdeti szakaszban jelentkező, nem jellegzetes tünetek – magas láz, hirtelen romló általános állapot, illetve különböző bőrjelenségek, amelyek akár hiányozhatnak is. Bár vannak közismerten jellegzetes kockázati tényezők – elsősorban a komplement defektusok és a lép működésének zavarai – ma már tankönyvi adat az IMB két életkori csúcsa – a fiatal csecsemőké és másodsorban a serdülő korosztályé. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Mészner Zsófia, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.