hirdetés

Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest Dr. Mészner Zsófia cikkei

  #1
2019-12-13 11:53:00

Az invazív meningococccus-betegség (IMB) világszerte méltán rettegett, hiperakut kórkép, amely az első jeleket követő akár 24 órán belül is végződhet halállal. Előfordulását tekintve a ritka fertőzések közé tartozik, ám időnként járványos terjedésre is képes. Az IMB magas halálozású betegség, korai felismerését jelentősen nehezítik a kezdeti szakaszban jelentkező, nem jellegzetes tünetek – magas láz, hirtelen romló általános állapot, illetve különböző bőrjelenségek, amelyek akár hiányozhatnak is. Bár vannak közismerten jellegzetes kockázati tényezők – elsősorban a komplement defektusok és a lép működésének zavarai – ma már tankönyvi adat az IMB két életkori csúcsa – a fiatal csecsemőké és másodsorban a serdülő korosztályé. 

  #2
2019-10-11 12:53:00

Az egész világon évente végigsöprő szezonális influenza ellen az egyetlen hatékony, bizonyítékokon alapuló megelőzési lehetőség a védőoltás.  Ám éppen az életkoruknál fogva egyik legsérülékenyebb korosztály tagjai, a félévesnél fiatalabb csecsemők még nem olthatók, mivel nem képesek érdemi immunválaszra az influenza elleni oltóanyagokkal. Így megóvásuk egyetlen módja a – még az édesanyjuk várandóssága alatt végzett – anyai immunizáció, valamint a körülöttük élők beoltása, vagyis a „fészekimmunizáció”. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.