Obezitológia, Háziorvoslás

Abdominális elhízás - a háziorvos diagnosztikai és terápiás lehetőségei

Nincs olyan európai ország, amelynek ne kellene megoldást találnia az elhízás egyre növekvő problémájára. Az Európai Unió országaiban minden ötödik felnőtt elhízott. A gyermekek körében a növekedés még kifejezettebb: 14 millió fiatal túlsúlyos vagy elhízott. A riasztó epidemiológiai adatok tudatában feltehető a kérdés, vajon mit tehet a háziorvos, mi lehet a szerepe e jelenség megfékezésében, amely társadalmi problémává nőtte ki magát.
Míg a széles tömegeket célzó egészségmegőrző kampányok túlságosan általános üzeneteket közvetítenek, a háziorvosok célzottan képesek segítséget nyújtani pácienseiknek és azok családjainak. A lakosságközeli pozícióból adódóan, valamint a hosszú távú kapcsolatnak köszönhetően, az emberek jobban elfogadják a háziorvos tanácsait, mint a különböző szóróanyagokon, posztereken hozzáférhető üzeneteket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Balogh Sándor
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.