Az intenzív vérnyomáscsökkentés és a demencia

A hypertonia egyik következménye a kognitív funkciók romlása. Az antihipertenzív kezelés neuroprotektív hatása egyértelmű, ám a kognitív funk­ciókra gyakorolt hatásáról kevesebb evidencia áll rendelkezésre. Az újabb tanulmányok az intenzifikált vérnyomáscsökkentést állították szembe a ha­gyományos célértékekkel a kardiovaszkuláris végpontokban, általában ked­vező eredményekkel, de a hypotoniával magyarázható mellékhatások száma is nőtt. A vérnyomás variabilitása, az eltérő mérési technika miatt a napi gya­korlatban a klinikai vizsgálatok célértékeivel alacsonyabb „otthoni” vérnyo­másszint ekvivalens. Az intenzív vérnyomáscsökkentés alacsonyabb szisztolés célértékei idősebb, multimorbid betegeknél nem tűnnek indokoltnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kovács Imre, phD., c. egyetemi docens, osztályvezető főorvos, Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, Kardiológiai és Belgyógyászati Osztály
a szerző cikkei

Dr. Kovács Nóra, belgyógyász szakorvosjelölt, Ingolstadti Egyetemi Klinikák, I. sz. Belgyógyászati Klinika
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[249449] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.