Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 1
#1
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-08-09

Malignus daganatok lényegesen ritkábban fordulnak elő gyermekkorban, mint felnőttkorban, jelentőségük mégis kiemelkedő, mivel az 1–18 év közötti korosztályban a második leggyakoribb haláloknak számítanak (első helyen a balesetek állnak). Magyarországon évente kb. 250–300 új gyermekkori daganatos betegséggel kell számolnunk. A betegek közel 25%-a leukaemiában szenved, egy másik 25%-ánál agydaganatot diagnosztizálnak. Jelen cikkünkben a Hodgkin-lymphomával (HL) foglalkozunk, amely a gyermekkori daganatos betegségek 4–6%-át teszi ki. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.