hirdetés

Hodgkin-lymphoma gyermekkorban – egy igen jól gyógyítható malignitás

Malignus daganatok lényegesen ritkábban fordulnak elő gyermekkorban, mint felnőttkorban, jelentőségük mégis kiemelkedő, mivel az 1–18 év közötti korosztályban a második leggyakoribb haláloknak számítanak (első helyen a balesetek állnak). Magyarországon évente kb. 250–300 új gyermekkori daganatos betegséggel kell számolnunk. A betegek közel 25%-a leukaemiában szenved, egy másik 25%-ánál agydaganatot diagnosztizálnak. Jelen cikkünkben a Hodgkin-lymphomával (HL) foglalkozunk, amely a gyermekkori daganatos betegségek 4–6%-át teszi ki. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Müller Judit, Semmelweis Egyetem, II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.