Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 16
#11
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 3. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-09

A subarachnoidealis vérzés (SAH, subarachnoid hemorrhage) kedvezőtlen kimenetele főként a késői agyi ischaemia (DCI, delayed cerebral ischaemia) kialakulásával hozható összefüggésbe. Bár a cerebrális vazospazmust jelölik meg a DCI fő okaként, a vazospazmus és a DCI nem feltétlenül jár együtt, ami azt jelzi, hogy a DCI nem az egyetlen vagy alapvetően fontos tényező a DCI létrejöttében. A nagy erek vazospazmusán kívül hozzájárulnak még a DCI kialakulásához gyulladásos folyamatok, intracranialis mikrotrombózis, kérgi terjedésű depolarizációk és az agyi autoreguláció zavara is.

#12
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-03-14

Az isémiás stroke a harmadik leggyakoribb halálok az USA-ban, egyben a kórházi felvételek gyakori oka. A stroke-ot követő szubakut periódus a trombolitikus kezelésének mellőzéséről szóló döntéstől a stroke időpontjától számított 2 hét elteltéig tart. Gyakran a családorvosok is részt vesznek az isémiás stroke szubakut ellátásában. A későbbi stroke szekunder prevenciójaként trombocitagátló kezelést kell kezdeni az isémiás stroke utáni 24 órában, hacsak nem áll fenn ellenjavallat. Többnyire sztatinkezelésre is szükség van. Kezelni kell a cukorbetegséget, és meg kell ismertetni a betegekkel azokat az életmódbeli változtatásokat, melyek alkalmasak a stroke-kockázat csökkentésére. A kórházi ellátást követő rehabilitációs kezelés javítja a kimenetelt.

#13
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2011-09-14
Az újabb képalkotó eljárások (szívultrahang, MRI) terheléses formáinak terjedése ellenére a terheléses EKG ma is a leggyakrabban használt kardiológiai alapvizsgálatok egyike. A gondos betegkiválasztás és a precízen kidolgozott vizsgálati protokoll javítja a vizsgálat validitását a koszorúér-betegség felderítésében, segít kijelölni a további vizsgálatok irányát ritmuszavar esetén. Az utóbbi években felmerült, hogy a klasszikus ST-szakasz-változások mellett néhány más, globális ergometriás paraméter, így pl. a vérnyomás és a pulzusszám alakulása is jelentôséggel bírhat a prognózis meghatározásában.
Kulcss ss zavak : elektr ektr ektr ektr okardi kardi kardi kardi kardi ográfia ia , er er gometria etria etria etria etria , koszorúér-bete bete bete bete gség, rit rit rit muszavar ar ok, szívdia dia dia gnosztika tika tika tika , szívfrek rek rek vencia cia cia , vérnyomás

Az újabb képalkotó eljárások terheléses formáinak terjedése ellenére a terheléses EKG ma is a legelterjedtebb kardiológiai alapvizsgálatok egyike. A gondos betegkiválasztás és a precízen kidolgozott vizsgálati protokoll javítja a vizsgálat validitását, segít kijelölni a további vizsgálatok irányát.

#14
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2010-09-10

A járóbetegek között gyakori a rosszul kontrollált hypertonia. Ha a beteg vérnyomása veszélyes mértékben emelkedett (a szisztolés vérnyomás a 180 Hgmm-t vagy a diasztolés vérnyomás a 110 Hgmm-t eléri, illetve meghaladja), el kell különítenünk a hypertoniás krízist a súlyos tünetmentes hypertoniától (amikor a vérnyomás veszélyes mértékben, de célszervkárosodás jelei és tünetei nélkül emelkedett).

#15
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XII. évf.4. szám
OTSZ Online
2008-07-01
A szimpatikus idegrendszer aktivációja ésa vese vérátáramlásának autoregulációja cirrhosishepatisben Vérző gasztrikus vaszkuláris ectasia ellátásaargon plazma koagulációval: cirrhosisos és nemcirrhosisos betegek összehasonlítása Dohányzás és adenomatosus polypusok:metaanalízis A primer szklerotizáló cholangitis kiújulásánakrizikófaktorai májtranszplantáció után A fali nodulusok nélküli, oldalági intraduktálispapilláris mucinózus pancreas-tumorok természeteslefolyása: hosszú távú megfigyeléseseredmények EUS: a feltételezett choledocholithiasis felderítésénekeredményessége: metaanalízis
#16
Orvostovábbképző Szemle XIII. évf.10. szám
OTSZ Online
2006-10-01
Érvek mellette Akut stroke-ban igen gyakori a magas vérnyomás. Az első 24–48 órában az ischaemiás stroke-os betegek mintegy 75%-ának és az állományvérzéses betegek több mint 80%-ának vérnyomásértékei magasak. A legtöbb esetben a vérnyomás spontán csökken az elkövetkező napokban, de a betegek több mint 40–50%-a továbbra is hypertoniás marad. A kezdeti vérnyomás-emelkedés reaktív jelenségnek tekinthető, amely arra szolgál, hogy fenntartsa, illetve növelje az agyi vérnyomást a penumbra területén, ahol az agyi autoreguláció megszűnt, és a perfúzió passzív módon, a szisztémás vérnyomástól függően változik. Ennek alapján sokan érvelnek amellett, hogy a stroke akut fázisában ellenjavallt a vérnyomás csökkentése. Ezt az INWEST vizsgálat is megerősíti, amelyben az intravénás nimodipin rontotta a prognózist, ám ebben a vizsgálatban néhány óra alatt extrém mértékben csökkentették a vérnyomást, ami ma már elfogadhatatlan. Az igen alacsony vérnyomás és az erélyes vérnyomáscsökkentés mindenképpen káros. Érvek ellene A stroke akut fázisában körülbelül 80%- os gyakorisággal észlelhető magas vérnyomás, amely többnyire spontán normalizálódik 48–72 órán belül. Tudjuk, hogy akut stroke-ban az igen magas vérnyomásértékek (szisztolés érték >160–180 Hgmm) kedvezőtlen kimenetelt jeleznek előre. Ennek a magas vérnyomásnak valóban lehetnek káros hatásai (pl. az agy-oedema és a vérzéses transzformáció fokozódása). De vajon levonhatjuk-e ebből azt az általános következtetést, hogy akut strokeban csökkenteni kell a magas vérnyomást? Semmiképpen sem. A következő érvek amellett szólnak, hogy az akut fázisban jobb tolerálni a magas vérnyomást, ha akut szervelégtelenség tünetei (pl. hipertenzív encephalopathia, akut szívelégtelenség, tüdő-oedema) nem észlelhetők.

blog

A napokban megjelent (újra) a neten az a hírlevél/infó/e-mail/felhívás, de mindegy is minek nevezzük, ami azt igyekszik elmagyarázni, hogyan ússzunk meg egy szívrohamot egyedül, segítség nélkül.

Egy a dysphoniás, rekedt betegek kivizsgálásával kapcsolatos, nagyon meglepő eredményeket bemutató Laryngoscope cikk jelent meg online pár napja.

Magyarországon az, hogy elcsattan egy-két pofon vagy kézre legyintés, bevett és jóváhagyott eszköze a gyereknevelésnek, szinte minden családban előfordul.
Egy friss kutatás szerint ha a tizenévesek többet aludnának, javulhatna az inzulinrezisztenciájuk, és ennek köszönhetően elkerülhető lenne számukra a cukorbetegség kialakulása is.