Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 79
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2022-06-22

Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a sclerosis multiplex hátte­rében zajló patológiai folyamatok feltárásában, mellyel együtt a betegek életminőségének javulását eredményező több új kezelési lehetőség vált elérhetővé.

#2
OTSZ Online
2022-05-20

A DMF-kezelés relapszusaktivitásra és progresszióra gyakorolt előnyös klinikai hatásai 13 éven keresztül fennmaradtak, ami alátámasztja a DMF pozitív előny/kockázat profilját a hosszú távú kezelés során RRSM-ben.

#3
OTSZ Online
2022-05-06

Bár az intravénásan adott autológ mesenchymalis őssejt kezelés biztonságos, de sem radiológiai, sem klinikai hatás nem volt kimutatható egy év alatt.

#4
OTSZ Online
2022-04-12

A retina vastagabb belső szemcsés rétegének vékonyodása nemcsak a retina gyulladásos folyamatát jelezheti, hanem az SM gyulladással jellemzett fázisát is.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-11

Egy új vizsgálat eredményei szerint a sclerosis multiplex betegségmódosító terápiái asszisztált reprodukció esetén a relapszusok kockázatának csökkentése mellett növelik a teherbeesés esélyét is.

#6
OTSZ Online
2022-03-31

Hetente 2–7 alkalommal végzett otthoni testmozgás hatékony, fenntartható, és biztonságos az SM-ben szenvedő betegeknél.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-03-29

A szérum neurofilamentum könnyű lánc (sNfL) és a szérum gliális fibrilláris savas fehérje (sGFAP) segítségével előrejelezhető az SM hosszútávú kimenetele és a relapszus kockázata.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-11-12

Egy új kutatás szerint a relabáló-remittáló sclerosis multiplexben (RRSM-ben) szenvedő betegek dimetil-fumarát kezelésével jobb klinikai eredményeket értek el a teriflunomid kezeléshez képest.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-11-08

Egy újabb vizsgálat szerint a rituximab hatékonyabban csökkenti a relapszusokat és az MRI aktivitást RRSM-ben szenvedő betegeknél, mint a dimetil-fumarát, a natalizumab és az injekciós gyógyszerek.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-11-03

Negyedszázad összesített adatai szerint javulás figyelhető meg a sclerosis multiplex (SM) korai diagnózisának és prognózisának alakulásában.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.