Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-10-16

Az új terápiás lehetőségek keresése és a betegség etiopatogenezisének pon­tos megértése szempontjából igen fontos, hogy a betegeket klinikailag és patogenetikailag homogén csoportokba tudjuk sorolni. Már több mint húsz különböző, myositisszel asszociált autoantitestet (MAA) azonosítottak, jelenlé­tük jellegzetes lehet egy-egy szindrómára. A myositisek kezelése még mindig elsősorban glükokortikoidokkal történik. A rituximabot mind gyakrabban al­kalmazzák. A nagy dózisú intravénás immunglobulin (IvIg) is eredményes lehet.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-09-14

A granulomatózus tüdőbetegségek hátterében leggyakrabban valamilyen fertőző betegség áll. A diagnózis felállításakor figyelembe kell venni a szóba jöhető kórokozók járványügyi tulajdonságait, a vizsgált személynél fennál­ló, megbetegedésre hajlamosító tényezőket és a patogének kimutatásával kapcsolatos nehézségeket. Jelen tanulmány sorra veszi a legfontosabb kórokozókat, valamint segíti a kezelőorvost a megfelelő mikrobiológiai és patológiai vizsgálatok kiválasztásában.

#3
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-10-25

A gyógyszer indukálta intersticiális tüdőbetegségek (Drug Induced Interstitial Lung Disease – DI-ILD) az intersticiális tüdőbetegségek 3%-át okozza. Az mTOR-gátló everolimus nagyon hatékony orális készítmény az onkológiában, azonban gyakori (≥10%) mellékhatásai közé sorolják a gyógyszer indukálta pneumonitiszt (DI-ILD).

#4
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-10-25

A rapamycin, majd célpontjának (mTOR) funkcióinak jobb megismerése egy bonyolult jelátviteli hálózat részleteinek feltárását tette lehetővé. Ennek áttekintése segít az mTOR-gátló kezelések mellékhatásainak hátterében zajló folyamatok megértésében. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2016-05-12

Minden gyakorló orvosnak jártasnak kell lennie a tüdőhallgatózás tudomá­nyában, mert a kórelőzménnyel együtt ez az alapja az első tüdőgyógyászati véleménynek. A különböző légzési és mellékzörejek egyértelmű azonosí­tása azonban nem mindig egyszerű – és figyelmet kell fordítani a nemzet­közileg elfogadott nómenklatúra használatára is.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-07-10

Jelenleg is folyamatban van jó néhány, idiopátiás pulmonális fibrózisban hatásosnak tűnő hatóanyag klinikai kipróbálása Németországban, más európai országokban, illetve az Egyesült Államokban. Az utóbbi időben lezárult vizsgálatok megerősítették, hogy a pirfenidon és a nintedanib las­sítja az idiopátiás tüdőfibrózis progresszióját, a nagy adagú N-acetil-cisztein azonban hatástalannak bizonyult ebben az indikációban.

 
#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-08-02

Több mint ötven, szisztémás szklerózisban szenvedő beteg részesült 2009 óta fotoferezis kezelésben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudo­mányi Centrumának Klinikai Immunológiai Tanszékén. Írásunkban a sziszté­más szklerózis klinikumának és patogenezisének rövid áttekintését követően a fotoferezis terápia múltjáról és jelenéről, illetve saját tapasztalatainkról számolunk be a Tisztelt Olvasónak.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-11-11

Sokféle bronchopulmonális rendellenesség alakulhat ki gyógyszeres kezelé­sek szövődményeként az egyszerű köhögéstől az obstruktív bronchiolitisig.

#9
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.12. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2008-12-01

Számos gyógyszer hatására alakulhat ki eosinophil tüdőgyulladás, és a sugárkezeléseknek is lehet ilyen szövődményük. A kórkép tüdőbetegségek heterogén csoportját foglalja magába, jellegzetessége az eosinophil tüdőinfiltrátum, perifériás eosinophiliával vagy anélkül.

#10
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2008-06-01

Avasculitisek, a reumás betegségek és a collagenosisok manifesztációi a tüdőben is megjelenhetnek. Más autoimmun betegségek, például krónikus gyulladásos bélbetegségek a tüdőt ritkábban érintik, nem specifikus lymphocytás alveolitis alakulhat ki. Az olyan autoimmun kórképek, mint a myasthenia gravis, az izomgyengeség következtében gyakran aspirációt és pneumoniát okoznak. Vasculitisek A szisztémás vasculitisek közül a kiserek vasculitisei okoznak elváltozásokat a tüdőben. Ide tartoznak az antineutrophil citoplazmatikus antitestekhez (ANCA) asszociált formák: a Wegener-granulomatosis, a mikroszkópos polyangiitis, a Churg–Strauss-szindróma és a Goodpasture- szindróma, valamint a ritkább kórképek közül a Schönlein–Henochpurpura, az esszenciális kryoglobulinaemia és a Behçet-kór. Ezek a vasculitisek elsősorban a tüdő-parenchymát érintik (az ANCA-asszociált vasculitisek a légutakat is). Ezzel szemben a közepes erek és a nagyerek vasculitiseiben (polyarteritis nodosa,Kawasaki-szindróma, illetve óriássejtes arteritis, Takayasu-arteritis) gyulladásos érszűkületek és embóliák állnak az előtérben. A tüdő-parenchyma megkímélt marad ezekben a betegségekben.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.