Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-03-30

A modern gyógyászatban a gyógyszerkölcsönhatások nem kapnak mindig a súlyuknak megfelelő figyelmet. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-03-24

A pitvarfibrillációval kapcsolatos fokozott morbiditási és mortalitási ri­zikó hátterében kiemelkedő szerepet játszanak a ritmuszavar előidézte thrombemboliás események. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2015-09-08

Egy tabletta kihagyása vagy a tévedésből megismételt gyógyszerbevétel tromboembóliás, illetve vérzéses szövődmény formájában veszélyt jelent­het az alvadásgátlót szedő betegekre. Naponta kétszeri, vagy egyszeri ada­golás mellett kisebb ez a veszély?

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-08-30

Az orálisan adható új alvadásgátlók szélesítik az antikoaguláns hatású gyógyszerek választékát, lehetőséget teremtve a kezelés személyre szabott megválasztására, ami nagy előny mind a beteg, mind az orvos számára. Hatásosság, biztonságosság és az életminőség vonatkozásában is korsze­rűbb, jobb lehetőségeket tartogatnak, ha kellő ismeretekkel rendelkezünk alkalmazásukat illetően. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani a vesekáro­sodásban szenvedő és a daganatos betegek rivaroxabankezelése terén ismertté vált eredmények áttekintésével.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2014-10-19

Az új orális alvadásgátló szerek, kiváltképp a rivaroxaban térhódítása a hagyo­mányos antikoagulánsok alkalmazása során megszokott laboratóriumi ellenőr­zésekről tanultak alapvető újragondolását követeli meg. A rivaroxabankezelést végző orvosok számára nélkülözhetetlen közlemény hathatósan járulhat hozzá gondolkodásunk korszerűsítéséhez, a „gazdaságossági” szempontok felelős­ségteljesebb megközelítéséhez.

Annals of Medicine, 2013. szeptember

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-04-27

Az új orális antikoagulánsok (NOAC) alternatív utak a tromboembóliás kórképek ke­zelésére és megelőzésére. Vagy a Xa, vagy a IIa véralvadási faktort gátolják, ezáltal befolyásolják számos véralvadási vizsgálat eredményét. Rövid féléletidejük miatt a laboratóriumi eredményekben megjelenő hatásukat nagy 24 órán belüli variációk jellemzik, és a laboratóriumi eredmények erősen függenek a használt reagen­sektől. A cikk részletezi, hogyan befolyásolja az apixaban és a rivaroxaban, illetve a dabigatran a leggyakrabban használt alvadási tesztek eredményét, a gyógyszerek hatásmechanizmusának és a laboratóriumi tesztek alapelvének egybevetésével se­gítséget ad a leletek helyes értelmezéséhez.

#7
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 6-7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-08-12

A pitvarfibrilláció a kardioembóliás stroke fő oka. A tromboembóliás események profilaxisa acetil-szalicilsavval vagy K-vitamin-antagonistákkal történhet.  A közlemény az apixaban, a rivaroxaban és a dabigatran pitvarfibrillációban való alkalmazásával kapcsolatos III. fázisú klinikai vizsgálatok (ARISTOTLE, ROCKET-AF, RE-LY) rendelkezésre álló eredményeit tekinti át.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-04-08

A 21. század kardiológiája fényes fejlődésen megy keresztül, minden bizonnyal a halandóságot érdemben befolyásoló, talán leghatékonyabb orvosi tevékenységeket felmutatva.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.1. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2010-01-06

Az alvadásgátló kezelés önmenedzselése az első irányelvek (2001) óta rendkívül sokat fejlődött. A hordozható alvadásmonitorok továbbfejlesztésének köszönhetően ma már világszerte több mint 200 000 beteg alkalmazza ezt a módszert. Mindig a háziorvosi kontrollhoz kell viszonyítani a vizsgálat értékét.

#10
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.12. szám
OTSZ Online >> Háziorvoslás
2008-12-01

Cikkemben áttekintem a vénás tromboembólia (VTE) epidemiológiájának, diagnózisának és szűrésének újabb eredményeit, helyes gyakorlatát, valamint ismertetem a megelőzés és kezelés jelenlegi elveit, a háziorvosi gyakorlat számára rendelkezésre álló készítményeket.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.