Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-08-09

A bél mikrobiótája befolyásolni tudja a gazdaszervezet viselkedését a bél–agy tengelyen keresztül. Hogyan alakult ki az evolúció során ez a kapcsolat, és a háttérben inkább manipulációt vagy véletlen egybeeséseket találhatunk?

#2
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-12-18

Az emberi testben számos lokalizációban vizsgálták és kutatták a mikrobióták (a jelen lévő mikroorganizmusok) és a mikrobióták összessége által alkotott mikrobiom jelentőségét. A velünk, rajtunk és bennünk élő mikrobák védő és tápláló szereppel is bírnak, időnként azonban veszélyt jelentenek. Napjaink kutatásainak egyik iránya ennek a rendszernek, ennek az egyensúlynak megfejtése.

#3
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2014-09-29

A testünkben túlsúlyban élő apatogén mikroorganizmusok alapvető szerepet játszanak az egészséges homeosztatikus egyensúly fenntartásában. Zavaruk a legkülönbözőbb betegségek patomechanizmusában lényeges tényezőként szerepel.

#4
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-05-24

A Lactobacillus reuteri probiotikum profilaktikus alkalmazásával szignifikánsan csökkenthetô a koraszülöttek nekrotizáló enterokólitiszeinek gyakorisága. Amerikai szerzôk kimutatták, hogy a klinikai elônyök mellett a kezelés tetemes rövid távú gazdasági haszonnal is jár: száz, 1 kg-nál kisebb születési súlyú újszülött L. reuteri DSM 17938 kezelésével több mint kétmillió dollárt lehet megtakarítani.
Research and Reports in Neonatology, 2013. március

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.