Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-14

Az FDA engedélyezte a PhotoniCare cég új fejlesztését, a középfül noninvazív vizsgálatára alkalmas TOMi Scope nevű otoszkópot.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-10-16

A toxikus alkoholok (metanol, etilénglikol, izopropanol, dietilénglikol, propilénglikol) súlyos sejtkárosodást és halált okozhatnak. A kezdeti tü­netek nem specifikusak, ez nehezíti a felismerést. A definitív diagnózis szérumszintmérésen alapul, amely hazánkban csak néhány kórházban hozzáférhető. A körültekintő anamnézis, a fizikális vizsgálat és néhány egyszerű laboratóriumi eltérés azonban felvetheti a mérgezés gyanúját, és az antidótum-kezelés korán elkezdhető, a szervkárosodások megelőzhetők, a mortalitás csökkenthető.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-11-27

A COPD rendkívül heterogén betegségcsoport, két fenotípusa az emfizéma és a krónikus obstruktív bronchitisz. A napi gyakorlatban általánosan használt légzésfunkciós paraméterek és a GOLD 2011 kritériumok nem minden esetben magyarázzák a betegség súlyosságát és lefolyását. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-05-19

A poppers néven ismert parti- és szexdrogok köztudottan látáskárosodást okozhatnak. A münsteri szemészeti klinika kutatócsoportja az Eye című szaklapban számolt be az eddig nem ismert mértékű retinakárosodásról.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-03-04

Az optikai koherencia tomográfia (OCT) a legújabb intravaszkuláris képalkotó mód­szer a koszorúerek tanulmányozására. Stabil coronaria-betegségben és akut coro­naria-szindrómában (ACS) egyaránt használható. A mikroszkópét megközelítő fel­bontásával igen részletgazdag képet ad a koszorúerek faláról in vivo. A sztenózisok mértékének megállapításán túl alkalmas a perkután intervenciók vezérlésére és a beavatkozás utáni követésre is. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-03-04

A következő blokkban ol­vasható három, eredetileg a Deutsche Medizinische Wochenschrift hasábjain 2014-ben megjelent közlemény – (1) Összefüg­gések az agyi artériák szűkülete és a szívkoszorúér-betegségek között, (2) Az ICD-sokkok elkerülésének prognosztikai jelentősége és stratégiái, (3) A szív koszorúereinek vizs­gálata optikai koherencia tomográfiával – más és más szempontok miatt ugyan, de egyaránt fontos és aktuális klinikai jelentőséggel bír a szív- és ér­rendszeri megbetegedések kivizsgálá­sában és kezelésében.

#7
OTSZ Online >> PR cikkek
2014-01-27

Egy állatmodellen végzett vizsgálatsorozat alapján valószínűnek látszik, hogy a fötális alkoholszindróma részeként megjelenő magzati szívkárosodás eredendően egy funkcionális eltérés következménye. A tünetegyüttes megjelenéséhez akár egyszeri részegség is elegendő a várandósság alatt.

#8
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2014-01-13

A szemészet nagyléptékű változásokon ment keresztül az elmúlt 20 év alatt. Legjelentősebbnek mondható a lé­zersebészet elterjedése mind terápiás, mind refraktív sebészeti vonatkozásban. A katarakta sebészetében előretörtek a műlencsebeültetésekkel végzett mű­tétek, bővültek a magasabb fénytörési hibák korrekciójára is alkalmas műlen­csék fajtái. A szaruhártya-beültetések vonatkozásában megjelentek a cornea egyes rétegeinek transzplantációs lehetőségei. Általánossá váltak az időskori macula-degeneráció és a retinopathia diabetica kezelései. Új műszerek jelen­tek meg, amelyek a biomikroszkopikus diagnosztikát segítik.

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-06-13

Az  időskori macula-degeneráció (AMD) az idősebb populáció látásromlásának vezető oka. A korszerű anti-VEGF kezelés megjelenésével a betegség exszudatív formájában a látóélesség  stabilizálható, esetenként a látóélesség növelhető. Sajnos az atrófiás macula-degeneráció tekintetében nem állnak rendelkezésre ilyen hatásos terápiás módszerek. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.