hirdetés

Retinából diagnosztizálható a szkizofrénia

A vizsgálattal a betegség jövőbeli lefutásának súlyossága is megjósolható.

hirdetés

A Biological Psychiatry folyóiratban április 26-án jelent meg a Max Planck Society kutatóinak cikke, amelyben arról a felfedezésükről számoltak be, hogy a szkizofréniában szenvedő betegek retinája eltér az egészséges személyekétől. Ezek a változások segíthetnek a pszichiátereknek felismerni, hogy kiknél lesz különösen súlyos a betegség lefolyása.

Evolúciós szempontból a retina az agyra jellemző egyedi tulajdonságokat mutat, genetikai állományuk is megegyezik - ezért az olyan betegségekben, mint a skizofrénia (amelyet genetikai változások jellemeznek) a retina könnyen hozzáférhető alternatívát jelent a kutatók számára a központi idegrendszer vizsgálatához.

A mostani kutatás során Emanuel Boudriot vezetésével a kutatók 230 szkizofrén beteg és egészséges kontrollszemély retináját vizsgálták. Fényalapú optikai koherencia tomográfiával (OCT; light-based optical coherence tomography) rögzítették a retina rétegeit, továbbá mérték egyes idegsejtek elektromos jeleit.

“Eredményeink azt mutatják, hogy a retina egyes rétegei jelentősen vékonyabbak voltak a skizofréniás betegeknél, és az elektrofiziológiai jelek számottevő elváltozásait figyelhettük meg” - nyilatkozta Florian Raabe, a tanulmány első szerzője.

A kutatóknak azt is sikerült megfigyelniük, hogy a retina elváltozásának mértéke korrelált a betegség súlyosságával, és ezek az elváltozások már tetten érhetők azoknál a betegeknél is, akiknél a genetikai rizikófaktorok nagyobb kockázatával kell számolni. Ez az összefüggés arra utal, hogy a retinában észrevehető változásokat valóban maga a betegség okozza, és nem csupán más tényezők, például a dohányzás, az elhízás vagy a cukorbetegség (amelyek általában gyakoribbak a skizofréniás betegeknél, mint a lakosság többi részénél).

A most közölt keresztmetszeti vizsgálat pillanatfelvételeket nyújt, ezért longitudinális vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy a jelentősebb retina-elváltozásokkal rendelkező betegeknél általában súlyosabb a betegség lefolyása. Ehhez a betegeket hosszabb időn keresztül kell követni, a diagnózis felállításától kezdve. Az eredmények alapján a jövőben a retina vizsgálata már a diagnózis felállításának időpontjában segíthet a pszichiátereknek megjósolni, hogy mely betegek vannak különösen kitéve a súlyosabb betegség kockázatának, azaz mely betegek igényelnek szorosabb megfigyelést, utánkövetést.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Retina indicates severity of schizophrenia, scientists discover

Signature of altered retinal microstructures and electrophysiology in schizophrenia spectrum disorders is associated with disease severity and polygenic risk

Irodalmi hivatkozás:

Emanuel Boudriot et al, Signature of altered retinal microstructures and electrophysiology in schizophrenia spectrum disorders is associated with disease severity and polygenic risk, Biological Psychiatry (2024). DOI: 10.1016/j.biopsych.2024

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.