hirdetés

Új szer a szkizofrénia primer negatív tüneteinek enyhítésére

A SEP-363856 jelölésű új antipszichotikus szer szignifikáns és tartós hatást fejt ki a szkizofrénia negatív tüneteire – számoltak be egy nemrégiben lezárt kutatás tapasztalatait ismertetve.

hirdetés

Fázis II placebokontrollos vizsgálatokban SEP-363856 alkalmazását követően a placebóval összehasonlítva szignifikánsan csökkent a Brief Negative Symptom Scale (BNSS) összpontszáma, ezen túlmenően szignifikáns javulás következett be az olyan tünetek alskálái esetében is, mint például az expresszív afázia és az aszociális magatartás.

Az aktív terápiás csoportban szignifikánsan alacsonyabb pontszámokat kaptak a Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) szerint is. A vizsgálat nyílt jelölésű kiterjesztett fázisában további csökkenést észleltek a BNSS és a PANSS összpontszámaiban egyaránt. Az eredmények összességében további bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy a SEP-363856 hatásosan alkalmazható a szkizofrénia kezelésében.

A hatóanyag megfelelő hatásossága mellett kellően biztonságosnak és a betegek által jól tolerálhatónak bizonyult, ami alapvetően megkülönbözteti más első és második generációs antipszichotikumoktól.

Az új szer kedvező hatásossági és biztonságossági profilja arra vezethető vissza, hogy nem kötődik a D2-receptorokhoz. A Schizophrenia International Research Society (SIRS) idén megrendezett virtuális kongresszusán bemutatott adatok szerint a SEP-363856 alapvetően eltérő hatásmechanizmus révén működik, mint a jelenleg elérhető egyéb antipszichotikumok.

A New England Journal of Medicine című lapban 2020-ban nyilvánosságra hozott fázis II vizsgálati adatok szerint 4 hetes kezelést követően a PANSS összpontszáma szignifikánsan és klinikailag jelentős mértékben javult szkizofrénia akut exacerbációja miatt kórházi felvételre került betegek körében. A hatás 26 héten át tartósan fennmaradt.

Jelen analízisben a vizsgálók elsősorban az akut kezelési fázis és a nyílt jelölésű kiterjesztett fázis alatt fellépő negatív tünetekre összpontosítottak. A szkizofrénia akut exacerbációja miatt hospitalizált betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották: az első csoportban (n = 120) négy héten át napi 50 mg-os vagy 75 mg-os dózisban SEP-363856, még a második csoportban (n = 125) placebo adására került sor. Az aktív kezelési fázist teljesítő betegek kerülhettek be a 26 hetes kiterjesztett vizsgálatba, ahol a vizsgálati szert 25 mg-os, 50 mg-os vagy 75 mg-os dózisban adták. A betegek életkora 18 és 40 év közé esett, átlagéletkoruk 30 év volt; a betegcsoport 64%-át alkották férfi betegek.

Az aktív terápiában részesült csoportban a BNSS összpontszáma átlagosan 7,1-del, a placebocsoportban 2,7-del csökkent. A PANSS negatív tüneti alskálája is szignifikáns javulást jelzett aktív kezelés mellett, a placebóval összehasonlítva csakúgy, mint az UPSM apátia/avolíció (a céltudatos feladatok végrehajtására irányuló kezdeményezés vagy motiváció súlyos hiánya) és expressziós deficit alskálái. Ezen túlmenően a BNSS több alskálája is javulást igazolt, a distresszt jelző alskála azonban nem.

A nyílt jelölése kiterjesztett vizsgálatban a BNSS átlagos pontszámai tovább csökkentek a SEP-363856-tal kezelt csoportban, és a PNSS negatív tüneti alskálái is átlagosan 5,2 pontos javulást mutattak.

A szer biztonságossági és a tolerálhatósági elemzései szerint a SEP-363856 jobban teljesített, mint a gyakran rendelt lurazidon antipszichotikum, és alkalmazása mellett jóval kisebb volt a mellékhatások kockázata. Ehhez járul még, hogy SEP-363856 szedését nem kísérték extrapiramidális tünetek és nem kívánt kardiometabolikus hatások.

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a SEP-363856 hatásos, biztonságos és jól tolerálható szer a szkizofrénia akut exacerbációinak kezelésében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.