Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-08-13

A SARS-CoV-2 vírus az ACE2-receptoron keresztül meg tudja zavarni az endokrin rendszert.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-03-13

A bemutatott eset arra figyelmeztet, hogy a gyermekkori betegségnek tekintett mumpsz idősebbeknél akut kardiális tünetekkel jelentkezhet. Felnőttkorban az akut fertőzést gyakrabban kísérik életveszélyes szövődmények. Mindig gondolni kell erre a lehetőségre, ha a beteg (peri-) miokarditisszel és/vagy perikardiális folyadékgyülemmel jelentkezik és vírusfertőzés is fennáll.

Case Reports in Medicine, 2016. szeptember

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-02-07

 A nyálmirigybetegségek gyulladásos, bakteriális, virális és daganatos kórképeket ölelnek fel. A heveny szialoadenitisz fájdalommal, gennyesedéssel, duzzanattal jár, s antibiotikummal, nyálmirigymasszázzsal, folyadékpótlással, a nyáltermelés foko­zásával gyógyítható. A vírusos kórképek közül a mumpsz és a HIV-fertőzés terápiája a háttérben álló betegség ellen irányul. Visszatérő vagy idült szialoadenitisz a gyer­mekkori visszatérő parotitisz és a szialolitiázis. A gyulladás hátterében gyakran kő vagy szűkület áll, a kezelés célja az elzáródás megszüntetése. A nyálmirigyek – zö­mükben jóindulatú – daganatai fájdalmatlan szoliter csomókként jelennek meg a nyakon. A kórisme képalkotó vizsgálatokkal és biopsziával állítható fel.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-10-20

A herezacskó fájdalmas teriméi sürgős kivizsgálást, a here állományán belü­li terimék haladéktalan urológiai beutalást tesznek szükségessé. Herecsavarodásra utal a gyors kezdet, a hányinger és hányás, a magasan elhelyezkedő here; a herék megőrzéséhez 6 órán belüli műtétre van szükség. A here- vagy mellékhere-gyulla­dás tünetei lassabban bontakoznak ki, az ultrahang fokozott vérátáramlást jelez. Ha az akut kezdetű fájdalommal jelentkező betegnél a fizikális és az ultrahangvizsgá­lat nem tár fel jellegzetes eltérést, a herefüggelékek megcsavarodására kell gon­dolnunk. A here rosszindulatú daganatait 15%-ban kíséri fájdalom. A lágyéksérvek a herétől különállóan tapinthatók. 

 

#5
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 12. szám
OTSZ Online
2012-12-14

A ginekomasztia a férfiak mirigyes emlőszövetének jóindulatú proliferációja. A nem fiziológiás ginekomasztiát krónikus betegség (pl. májcirrózis, hipogonadizmus, veseelégtelenség), gyógyszer, táplálékkiegészítő vagy illegális szer, esetleg daganat okozhatja. Kezelése a beteg kívánságának figyelembevételével mielőbb történjen.

#6
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2010-12-20

A férfiak húgycsőgyulladása merőben más kezelést igényel, mint a nők hasonló megbetegedése. Bár az urethritis mögött nem infekciós kórokok éppúgy állhatnak, mint fertőzések, a kutatások jobbára a szexuális úton létrejövő esetekre összpontosítanak.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.