hirdetés

A COVID-19 tünetei nemenként eltérőek

A COVID-19 tünetei nemenként eltérőek

hirdetés

A PLoS One folyóiratban március 6-án jelent meg a Private University in the Principality of Liechtenstein kutatóinak cikke, amelyben a COVID-19 tüneteinek nemenkénti eltéréseire világítottak rá. Az eredmények szerint a férfiak és a nők eltérő fiziológiai reakciókat mutatnak a COVID-19 fertőzésre: a férfiaknál nagyobb mértékben emelkedik a bőrhőmérséklet, a légzésszám és a pulzus az akut fertőzés során.

A COVID-19 fertőzésről ismert, hogy hatással van a vitális paraméterekre, köztük a légzésszámra, a szívfrekvenciára és a bőrhőmérsékletre. Ezen változások nemenkénti jellemzőinek jobb megértése elősegítheti a COVID-19 korai felismerését és kezelését. A COVI-GAPP vizsgálatban a COVID-19 Remote Early Detection (COVID-RED, azaz a COVID koreai felismerése távérzékeléssel) konzorcium tagjai 1163 személy adatait gyűjtötték össze az Ava viselhető orvosi eszközzel - összesen több mint 1,5 millió órányi fiziológiai adatot rögzítettek és vontak be az új elemzésbe. Az Ava egy vitális paraméterek rögzítésére és azonnali felhőbe továbbítására kifejlesztett olcsó okoskarkötő, amely IOS és Android operációs rendszerrel is kapható, és a pulzus, a véroxigénszint, a vérnyomás, az alvásidő mellett a napi lépésszámot és az elégetett kalóriamennyiséget képes érzékelni - az ilyen egyszerűbb, viselhető okoseszközök jellemzően ma már 10 ezer Ft alatti áron beszerezhetők.

A 2020 és 2021 évek során végzett COVI-GAPP vizsgálatban 127 résztvevőnél mutattak ki pozitív COVID-19 tesztet, közülük 82-nél volt az Ava alkalmazásból származó adatok minősége megfelelő ahhoz, hogy az elemzésbe bevonják őket.

A vizsgálati adatokból megállapítható volt, hogy a nőkhöz képest a férfiaknál a COVID-19 fertőzés során nagyobb mértékben emelkedett a bőrhőmérséklet, a légzésszám és a szívfrekvencia, és nagyobb mértékben csökkent a pulzus variabilitása. Ráadásul a férfi résztvevők légzésszáma és pulzusa szignifikánsan magasabb szinten maradt a gyógyulási időszakban is, mint a nőké.

A vizsgálatban olyan potenciálisan zavaró változókat is vizsgáltak, mint a BMI, az életkor, a magas vérnyomás, valamint az alkohol- és drogfogyasztás, de nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy ezek a tényezők befolyással lennének a biológiai nem és az élettani változások közötti összefüggésekre a fertőzést követően. A vizsgálat hiányossága viszont, hogy nem tudta figyelembe venni a női résztvevők körében a menstruációs ciklus során bekövetkező hormonális változásokat.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a COVID-19 fertőzésre adott nemspecifikus biológiai válaszok összefüggésben lehetnek a férfi COVID-19 betegeknél megfigyelt magasabb halálozási és hospitalizációs arányokkal, ám megjegyzésük szerint további munkára van szükség a nemi különbségek biológiai hátterének teljes megértéséhez.

A szerzők szerint “a SARS-CoV 2 fertőzést követően a COVI-GAPP vizsgálat jelentős nemspecifikus eltéréseket tárt fel a vitális paraméterek megváltozásainak tendenciáiban. Szilárdan hiszünk abban, hogy a viselhető technológia felhasználása a kutatásban értékes megközelítést jelent a betegségek és azok hatásainak mélyebb megismeréséhez, és a jövőben jelentős szerepe lesz a precíziós orvoslás további fejlődésében”.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

COVID-19 physiological impacts vary by sex, wearable technology reveals

Sex-specific differences in physiological parameters related to SARS-CoV-2 infections among a national cohort (COVI-GAPP study)

News from the COVI-GAPP and GAPP study

Irodalmi hivatkozás:

Sex-specific differences in physiological parameters related to SARS-CoV-2 infections among a national cohort (COVI-GAPP study), PLoS ONE (2024). DOI: 10.1371/journal.pone.0292203

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.