hirdetés

Long-COVID-ot jelző biomarkerek

A Nature egyik, hétfőn megjelent tanulmánya szerint a hosszú COVID-ban szenvedő emberek vérében specifikus biomarkerek mutathatóak ki.

hirdetés

Az eredmények nagyon fontos lépést jelenthetnek a hosszú COVID-ben szenvedők azonosítására szolgáló vérvizsgálatok létrehozása felé, amelyek azért lennének fontosak, hogy a kórképben szenvedők speciális kezelésekben részesülhessenek, mondták a kutatók. "Ez döntő előrelépés a hosszú COVID-ot detektáló érvényes és megbízható vérvizsgálati protokollok kifejlesztésében" - mondta Dr. David Putrino (Icahn Mount Sinai Health Research Center) a cikk első szerzője.

Az Icahn School of Medicine at Mount Sinai és a Yale School of Medicine kutatói mintegy 270 ember vérmintáit vizsgálták 2021 januárja és 2022 júniusa között. Az emberek három csoportból származtak, 1. akik soha nem fertőződtek meg SARS-CoV-2-vel, 2. akik teljesen felépültek a COVID fertőzésből, 3. akik a fertőzés után négy hónappal még mindig tüneteket mutattak.

A kutatócsoportok a gépi tanulás segítségével 96%-os pontossággal tudtak különbséget tenni a hosszú COVID-ban szenvedők és nem szenvedők között a vérminták megkülönböztető jellemzői alapján - olvasható a Mount Sinai sajtóközleményében. A hosszú COVID-ben szenvedő embereknek abnormális T-sejt-aktivitásuk és alacsony kortizol hormonszintjük volt. A kortizol az éberség és tettre készség fenntartásában segít, alacsony vérszintje magyarázza, hogy a hosszú COVID-ben szenvedők miért számolnak be gyakran fáradtságról - írja az NBC News a tanulmányról szóló beszámolójában.

A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a hosszú COVID reaktiválja a lappangó vírusokat, köztük az Epstein-Barr és a mononukleózis vírusokat.

Mivel a long-COVID az immunrendszer és a hormonális szabályozás összetett zavara, nem remélhetünk egyetlen speciális gyógymódot, azonban a speciális kezelések kidolgozásához rendkívül fontos lenne az érintettek pontos azonosítása, és nagyszerű lenne, ha ez vérvizsgálatok segítségével megvalósulhatna.

A CDC szerint körülbelül minden ötödik SARS-CoV-2-vel megfertőződött amerikai jelenleg is long-COVID-ban szenved. A tünetek közé tartozik a fáradtság, az agyi köd, a szédülés, az emésztési problémák, valamint a szaglás és az ízérzékelés elvesztése.

 

Forrás:

People With Long COVID Have Specific Blood Biomarkers, Study Says

Editor's note: Find the latest long COVID news and guidance in Medscape's Long COVID Resource Center.

People with long COVID have specific biomarkers in their blood, a study published Monday in Nature said.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.