hirdetés

A hosszú COVID többnyire enyhe tünetekkel kezdődik

A Journal of the American Medical Association-ban megjelent elemzés azt mutatta, hogy a hosszú COVID-ban szenvedő emberek 90%-a kezdetben csak enyhe COVID-tüneteket tapasztalt.

hirdetés

"A hosszú COVID tipikus tünetei a fáradtság, a légszomj és a kognitív problémák -elsősorban az agyi köd – vagy ezek kombinációja: Ezek a szerzők, a Washingtoni Egyetem kutatói szerint olyan mértékben befolyásolták az érintettek mindennapi életét, olyan súlyos hatásúak, mint a traumás agysérülések okozta hosszú távú zavarok.

A kutatócsoport 54 tanulmány adatait elemezte. A közlemények 22 nemzet 1,2 millió olyan betegének adatait tartalmazták, akik COVID-tünetekről számoltak be. A hosszú COVID-ot úgy definiálták, hogy a tünetek még 3 hónappal az első fertőzés után is fennállnak és legalább 2 hónapig tartanak.

Meta-analízisük szerint a nőknél kétszer akkora a hosszú COVID kifejlődésének a kockázata, mint a férfiaknál, és négyszer akkora, mint a gyermekeknél, továbbá 7 megfertőzött emberből 1-nél még egy évvel a SARS-CoV-2 fertőzés után is észlelhetők a tünetek. A COVID miatt kórházba került betegeknél nagyobb valószínűséggel alakult ki hosszú COVID, de a legtöbb COVID-beteg nem szorult kórházi kezelésre. A cikkekben szereplő legtöbb beteg, még az Omicron törzs dominánssá válása előtt fertőződött meg, tehát az adatok az eredeti, vad vírustörzs okozta long-COVID eseteket tükrözik. Nem világos, hogy az Omicron fertőzések is ilyen arányban eredményeznek-e hosszú COVID-fertőzést, de az eddig rendelkezésre álló adatok alacsonyabb long-COVID kockázatot mutatnak.

A hosszú COVID nagyon erősen befolyásolja az érintettek életét és munkaképességét, ezért a szerzők szerint a kutatóknak prioritásként kell kezelniük long-COVID hatékony és megfizethető gyógymódjainak megtalálását.

 

Forrás:

Global Burden of Disease Long COVID Collaborators: Estimated Global Proportions of Individuals With Persistent Fatigue, Cognitive, and Respiratory Symptom Clusters Following Symptomatic COVID-19 in 2020 and 2021 JAMA. 2022;328(16):1604-1615. doi:10.1001/jama.2022.18931 https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2797443

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.