hirdetés

Vírusellenes gyógyszer és terjedő SARS-CoV-2 mutációk

A SARS-CoV-2 vírusellenes gyógyszer olyan mutációkat okozhat a koronavírusban, amelyek időnként átterjedhetnek más emberekre is.

hirdetés

A Nature folyóiratban online megjelent tanulmány szerint nincs bizonyíték arra, hogy a molnupiravir (Lagevrio, Merck) a COVID fertőzőbb vagy súlyosabb változatainak kialakulását idézte volna elő, de a szerzők a gyógyszer alaposabb vizsgálatára szólítottak fel.

A kutatók 15 millió Covid genomot vizsgáltak meg, és felfedezték, hogy a molnupiravirhoz kapcsolódó jellegzetes mutációk gyakorisága 2022-ben megnőtt, különösen ott, ahol a gyógyszert széles körben használták, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, és szintje elsősorban olyan populációkban volt magas, ahol a gyógyszert nagy mennyiségben írták fel, például az idősek körében. A molnupiravir egy vírusellenes szer, amelyet a COVID-19 tünetei esetén vetnek be. A szer a vírus replikációt gátolja, így megállítja a vírus terjedését a szervezetben, és alacsonyan tartja a vírus szintjét.

A tanulmány megállapítása szerint a vírus néha túlélte a molnupiravir támadását, és a szer hatására olyan mutáns változatok keletkeztek, amelyek más emberekre is átterjedtek. Ezen mutációk következményei nem világosak. "A szignatúra nagyon egyértelmű, de nincsenek olyan széles körben keringő változatok, amelyek ezzel a szignatúrával rendelkeznek. Jelenleg nincs olyan széles körben terjedő variáns aminek kialakulása a molnupiravirnak tulajdonítható” – nyilatkozta az egyik szerző, dr. Theo Sanderson (Francis Crick Institute in London) a The Guardian-nek.

A tanulmány szerzői nem azt mondják, hogy az embereknek nem szabadna molnupiravirt szedniük, de alapos vizsgálatra szólítja fel a közegészségügyi tisztviselőket.

"Az a megfigyelés, hogy a molnupiravir-kezelés látható nyomot hagyott a globális szekvenálási adatbázisokban, beleértve a molnupiravir-eredetű szekvenciák továbbadását, fontos szempont lesz a gyógyszer hatásainak és evolúciós biztonságának értékelésében" - állapították meg a kutatók.

A The Gardien megkeresésére a Merck megkérdőjelezte a bizonyítékokat. "A szerzők feltételezik, hogy ezek a mutációk a molnupiravírussal kezelt betegekből származó vírus terjedéséhez kapcsolódtak, anélkül, hogy dokumentált bizonyíték lenne erre az átvitelre. Ehelyett a szerzők a következtetéseik levonásához a szekvencia azon régió közötti közvetett összefüggésekre támaszkodnak, amelyből a szekvenciát azonosították, valamint a szekvenciagyűjtés időkeretére azokban az országokban, ahol a molnupiravir elérhető" - mondta a vállalat.

Az FDA 2021 decemberében engedélyezte a molnupiravir alkalmazását a COVID-19 enyhe és közepesen súlyos fokú kezelésében felnőtteknél, és még ugyanebben a hónapban jóváhagyta a Pfizer által gyártott Paxlovid vírusellenes készítmény sürgősségi alkalmazását is.

 

Forrás:

Nature: A molnupiravir-associated mutational signature in global SARS-CoV-2 genomes

The Guardian: Use of antiviral may be fueling evolution of Covid, scientists say

FDA: Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Additional Oral Antiviral for Treatment of COVID-19 in Certain Adults

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.