hirdetés

Tapasztalatok Paxloviddal

Bár nagy reményket fűztek hozzá, a Paxlovid mégsem panacea.

hirdetés

Számos COVID-19 elleni oltásban és emlékeztető oltásban részesült amerikai idősebb ember (ismert társbetegségekkel vagy anélkül), orvos vagy kutató, vagy valamilyen híresség számolt be a Paxlovid rebound hatásról. Állítólag mindegyik kiválóan beoltva és serkentve. A többi között Biden elnök és Dr. Anthony Fauci (a National Institute of Allergy and Infectious Diseases elnöke, Biden elnök egészségügyi főtanácsadója), aki ráadásul -az FDA jelenlegi ajánlásaival szembe menve- egy második Paxlovid-kúrát is megpróbált ("Csináld úgy, ahogy mondom, ne úgy, ahogy teszem?").

A betegség csillapítására javallt, de jelentős rebound eseményekkel járó szerrel kapcsolatban azonban furcsa módon eddig az orvostársadalom nyilvánosan csak azt az egy kérdést tette fel, hogy azt kell-e az ajánlott 5 napnál tovább szedni.

A jelentések szerint a COVID-rebound esetek a tünetekből való felépülés után következnek be, a tünetek kiújulásával és a korábbi negatív vírusantigénteszt utáni ismételten pozitív vírusantigénteszt eredménnyel.

A szer rebound hatása egyáltalán nem szerepel a Pfizer - Paxlovid sürgősségi felhasználási engedélyének alapjául szolgáló - EPIC-HR (Evaluation of Protease Inhibition for COVID-19 in High-Risk Patients) klinikai vizsgálat kezdeti eredményeiben. A vizsgálatot követő elemzés szerint mind a kezelési, mind a placebo csoportban a résztvevők 1-2%-a tapasztalt rebound hatást - az egyik FDA szóvivő ezt úgy kommentálta, hogy „jelenleg nem világos, hogy ez a [visszapattanás] összefüggésben áll-e a gyógyszeres kezelés." Ezt a vizsgálatot az Omicron variáns megjelenése előtt végezték, és egyetlen résztvevő sem volt beoltotva.

Az EPIC-HR 6,32%-os abszolút kockázatcsökkenést mutatott be a COVID-19-hez kapcsolódó kórházi kezelés vagy halálozás incidenciájában a 28. napra a Paxlovid vs. placebo csoportban. A jelentések azonban a kórházi kezelések/halálozások 89,1%-os "relatív kockázat csökkenésről" számoltak be a csoportok között, ami valójában 0,89. (És ne felejtsük el, hogy ezt a kockázatcsökkentés – legyen az abszolút vagy relatív – mellett továbbra figyelembe kell venni a kezeléssel kapcsolatos egyéb kockázatokat és/vagy előnyöket.)

A Paxlovid a számos ellenjavallat ellenére viszonylag biztonságosnak tűnik, és idősebbek vagy azok számára javallt, akik a súlyos COVID-betegség egy vagy több súlyos kockázati tényezőjével rendelkeznek. Egy közelmúltban készült retrospektív (jelenleg lektorálás alatt lévő) preprint tanulmány több mint 13.000 emberről számol be, akiknél a két legnépszerűbb amerikai antivirális szer (köztük a Paxlovid) valamelyikének szedése után COVID-rebound jelentkezett, és arra a következtetésre jutott, hogy az életkor nem jelentős kockázati tényezője az antivirális terápia után kialakuló COVID-reboundnak.  poszt után. – vírusellenes terápia – COVID-visszapattanás. De úgy tűnik, hogy nem értékelték kellőképpen a jelenséget az idősebb (vagy nagyon idős) egyéneknél, szemben azokkal, akiknek már korábban is voltak betegségei. Nyilvánvaló, hogy jellemzően magas korreláció van a COVID-betegség időtartama és a már meglévő alapbetegségek között.

A tanulmány azonban igen fontos, mert elsőként számol be az elsők között áll a vírusellenes szerek szedése utáni COVID-reboundról, és emellett a résztvevők oltási állapotát is megvizsgálta. Annak ellenére, hogy azt találták, hogy az EHR által dokumentált vakcinálási arány a rebound effektust tapasztaló betegek esetén magasabb volt, mint azoknál, akiknél nem tapasztaltak rebound hatást, a szerzők arról számolnak be, hogy a különbségek nem értek el a statisztikai szignifikancia küszöbértékét.

Ennek ellenére következtetésükben leszögezik: "Tanulmányunk azt mutatta, hogy a vakcinálási arány magasabb volt azoknál a betegeknél, akiknél COVID-19 rebound alakult ki, mint azoknál, akiknél ez nem jelentkezett, ami arra utal, hogy az oltás nem járult hozzá a COVID-19 reboundhoz." ez kétségtelenül furcsa következtetésnek tűnik.

A Paxlovid (más néven NM/R) és a molnupiravir Omicron alatti hongkongi alkalmazásáról szóló preprint közlemény szerint az NM/R használata a halálozás 75%-os, a kórházi kezelés 31%-os relatív kockázatcsökkenését eredményezi a placebóval szemben. Ha az eredmény megismételhető, akkor ez az NM/R Omicron elleni használatával kapcsolatos kockázatok szignifikáns csökkenésére utal. Nem meglepő, tekintve, hogy az Omicron esetében a betegség súlyossága általában csökkent. Ez azonban azt sugallja, hogy fokozatosan csökkenhet a vírusellenes használata, különösen, ha a betegeknél egyéb kockázati megfontolások is fennállnak.

Egy május 23-án, preprint formában közzétett estismertetés 10 korai Paxlovid rebound esetről számolt be (az egyikük egy harvardi virológuskutató volt). Mind a 10 eset két családon belül fordult elő, ami azt sugallja, hogy az ilyen kezelések után nem ritka a rebound.

Hay és munkatársai egy másik preprint retrospektív tanulmányban az NBA (National Basketball Association) személyzete (játékosok, edzők, egyéb résztvevők) körében gyűjtött adatokat olyan személyekről, akik megfertőződtek a SARS-CoV-2 delta és Omicron változataival és nem kaptak Paxlovid/ NM/R. Ebben a vizsgálatban a rebound (a PCR ciklus küszöbértéke, PCT mérés alapján) körülbelül 0,7%-ban fordult elő. Ugyanebből a kohorszból választott 1000 olyan Omicron fertőzésen átesett és Paxlovid kezelésben nem részesült beteg (1000 beteg) még nem publikált vizsgálata nem mutatott ki rebound esetet.

Érdekes módon ebben a megfelelően átoltott csoportban a COVID-rebound esetek gyakoribbak voltak az emlékeztető oltásban részesült egyéneknél (6,48%), míg a két oltást felvetteknél 0,923%-ban, a be nem oltottaknál 1,24%-ban fordultak elő. Az oltás csökkentette a fertőzések arányát a vizsgálati kohorszban, de az Omicron BA.1 variánssal fertőzöttek közül a booster oltásban részesültek a PTC mérések alapján általában hosszabb ideig maradtak fertőzőképesek, mint azok, akiket csak kétszer oltottak.  

Amint már említettük, a Pfizer jelezte, hogy a kezdeti klinikai vizsgálatok során Paxlovidot szedő betegek mindössze 1–2%-ánál volt ismét pozitív a COVID-teszt nem sokkal a szer adagolásának befejezése után. A Pfizer nem közölt adatokat a beoltott résztvevőkkel végzett későbbi kísérletekről.

A szakértők azonban attól tartanak, hogy a rebound akár sokkal magasabb is lehet, mint az optimista, Omicron megjelenése előtti becslés, és hogy a vírusellenes szerek valóban hozzájárulhatnak ehhez, talán azáltal, hogy túl korán elnyomják a betegek immunrendszerét. Azt sem tudjuk még, hogy megnő-e a long-COVID-betegség kialakulásának kockázata, ha a COVID-betegség hosszabb ideig tart. Sok orvos bevallja, bizonytalanok abban, mit ajánljon a betegének, vagy önmaga mit tegyen, ha megfertőződik.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/979075

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.