hirdetés

A várandósok COVID-járvány alatti testtömeg-növekedése

A COVID-járvány alatt jellemző volt a terhesség alatti nagyobb testtömeg-gyarapodás, ez főleg a már eleve túlsúlyos vagy kórosan elhízott nőket érintette legjobban.

hirdetés

A JAMA Network Open folyóiratban augusztus 29-én jelent meg a New Orleans (Louisiana, USA) székhelyű Tulane University kutatóinak cikke, amelyben a COVID-19 járvány és a terhesség alatti testtömeg-növekedés összefüggéseit vizsgálták. A terhesség alatti súlygyarapodás döntő fontosságú mind az anyai, mind az újszülöttkori egészség szempontjából. A legtöbb terhes nő túl nagy súlyt vesz fel, aminek negatív következményei lehetnek, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatát. A COVID-19 világjárvány a szociális távolságtartási intézkedések széles körű bevezetéséhez vezetett, amellett, hogy az egészségügyi központok a SARS-CoV-2 terjedésének minimalizálására irányuló protokollokat vezettek be. Ennek eredményeképpen több személy számolt be megnövekedett inaktív időről, valamint az étkezési szokások kedvezőtlen megváltozásáról. A világjárvány olyan közvetlen és közvetett következményekkel járt a terhes nők mindennapi életére nézve, mint például a depresszió súlyosbodása, a szülés előtti és utáni rokonlátogatások ritkulása, valamint a terhesség korai szakaszában bekövetkező problémák gyakoribbá válása. Az átlagos gesztációs testtömeg-növekedés (GWG; gestational weight gain) mértéke is emelkedett a COVID-19 világjárvány alatt; azonban nem volt világos, hogy ez azóta visszaállt-e a járvány előtti szintre.

A kutatók a GWG mértékét vizsgálták a fogantatás és a szülés időpontja szerinti bontásban az első és a második COVID-19 hullám során, illetve meghatározták a GWG esetleges változásait azoknál az egyéneknél is, akiknek a COVID-19 előtt és alatt volt terhességük. Ebből a célból visszamenőlegesen áttekintették 2019 és 2022 közötti születési anyakönyvi kivonatokat és a szüléssel kapcsolatos nyilvántartásokat. Az elektronikus orvosi nyilvántartásokat egy nagy louisianai szülészeti kórháztól szerezték be. A vizsgálatba minden olyan 12 és 50 év közötti nőt bevontak, akik 2019 márciusa és 2022 márciusa között szültek.

Az elemzésbe bevont 23 ezer szülés 51%-a fehér, 38%-a pedig fekete nők körében történt, az anyák átlagos életkora 29 év, míg a terhesség előtti átlagos testsúly 75 kg volt. A COVID-19 világjárványt megelőző időszakban a várandós nők mintegy 42%-a az ajánlottnál nagyobb súlyt szedett fel, viszont a nők 45%-a, illetve 44%-a lépte túl az ajánlott GWG-szintet a COVID-19 csúcsidőszakában, illetve a COVID-19 késői időszakában.

A fogantatás időpontja szerint meghatározott csoportok közül azoknál a nőknél, akik a világjárvány előtt fogantak, de a COVID-19 világjárvány kezdete után szültek, magasabb volt a GWG, mint azoknál a nőknél, akiknek a terhességi időszaka a világjárvány előtt fejeződött be. A COVID-19 világjárvány kezdete után és a COVID-19 késői időszakában fogant terhességeknél alacsonyabb volt a GWG; azonban e nők közül sokan már eleve nagyobb súllyal kezdték a terhességet.

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a GWG a világjárvány későbbi szakaszában már nem mutatott további növekedést. A terhesség előtti testsúly és a GWG növekedése mutatók szerint a túlsúlyos vagy kórosan elhízott egyének voltak a leginkább érintettek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Pandemic pounds: Study reveals COVID-19's impact on pregnancy weight gain patterns

Trends in Gestational Weight Gain in Louisiana, March 2019 to March 2022

Irodalmi hivatkozás:

Harville, E. W., Kracht, C. L., Cohen, N. L., et al. (2023). Trends in Gestational Weight Gain in Louisiana, March 2019 to March 2022. JAMA Network Open 6(8). doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.31277

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.