hirdetés

A szoptatás csökkenti az anya diabétesz kockázatát

Azokban a gesztációs diabéteszes nőkben, akik szülés után konzisztensen és folyamatosan szoptatják gyermeküket, felére csökken a 2 éven belül kialakuló 2-es típusú diabétesz kockázata.

hirdetés

A Kaiser Permanente vizsgálat fenti eredményeit az Annals of Internal Medicine közölte.

Az Egyesült Államokban az összes terhesség 5–9%-ában – évente mintegy 250 000 nőben - diagnosztizálnak gesztációs diabéteszt. A terhességi cukorbetegség mintegy hétszeresére növeli a szülést követő néhány évben a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Bár a szoptatás és a későbbi diabétesz kapcsolatát vizsgáló korábbi tanulmányok eredményei nem voltak egyértelműek, a gesztációs diabéteszben szenvedőknek erősen javasolják a szoptatást.

A Kaiser Permanente vizsgálatban a csecsemőjüket legalább 2 hónapig kizárólag vagy túlnyomórészt szoptatással tápláló anyákban felére csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata.

„Mind a szoptatás szintjének, mind az időtartamának nagy jelentősége van a terhességi diabéteszt követő 2-es típusú cukorbetegség elleni védelemben” – mondta a vizsgálat vezető kutatója, Erica P. Gunderson epidemiológus, a Kaiser Permanente szenior kutatója.

A mostani, ún. SWIFT vizsgálat volt az első, amelynek során a szülést követő első évben havonta rögzítették a szoptatási státuszt, és statisztikailag szignifikáns mennyiségű gesztációs diabéteszes terhest vett górcső alá. Elsőként elemezték továbbá a 2-es típusú diabétesz kialakulását, valamint a szoptatás elkezdését és sikerességét befolyásló szociális, viselkedési és prenatális kockázati tényezőket.

A vizsgálatban 2008 és 2011 között több, mint 1000 észak-kaliforniai, gesztációs diabéteszes nő vett részt. A SWIFT kohorsz a rasszokat és az etnikumokat tekintve vegyes volt; a nők 75%-át spanyol ajkúak, ázsiaiak és afroamerikaiak tették ki. Az anyákat a szülés után  6–9 héttel, illetve 1 és 2 év múltán vizsgálták meg; a vizsgálatnak része volt az orális glükóztolerancia teszt is.

A nők majdnem 12%-ában alakult ki 2-es típusú diabétesz a szülést követő 2 éven belül. Azok körében, akik 6–9 hetes újszülöttjüket kizárólag tápszerekkel etették, több mint kétszer akkora volt a diabétesz valószínűsége, mint azokban, akik csak szoptattak. A két év alatt kialakult diabétesz incidenciája fokozatosan 35-től 57%-ig csökkent, attól függően, hogy milyen volt a szoptatás intenzitása (ami a kizárólagos tápszeres táplálástól a kizárólagos szoptatásig terjedt) és időtartama (2 hónapnál kevesebbtől több mint 10 hónapig terjedt).

A vizsgálat fontos erőssége, hogy kontrollált számos, a szoptatást és a diabétesz kockázatot meghatározó egyéb befolyásoló hatást, köztük az anya kövérségét a terhesség előtt, a terhesség alatti súlygyarapodását, a prenatális anyagcserét, a terhességi diabétesz kezelését, a császármetszést, az újszülött súlyát és a szülés kimenetelét, a rasszt/etnikumot, valamint az életmódot (étrend, fizikai aktivitás, testsúlyváltozás). Mindezen változók figyelembe vétele után is kimutatható volt a kapcsolat a szoptatás intenzitása és időtartama, illetve a 2-es típusú diabétesz kialakulása között.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.