hirdetés

Egyre többen szoptatnak az USA-ban

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kormányzati egészségügyi intézmény adatai szerint 2000-ről 2010-re 71%-ról 77%-ra nőtt a szoptatott csecsemők aránya.

hirdetés

A még 6 hónapos korukban is szoptatott csecsemők aránya még nagyobb mértékben növekedett: míg 2000-ben csak 35%-ot tettek ki, 2010-ben már 49%-ot. A még 12 hónapos korukban is szoptatott csecsemők aránya 2000-ben csak 16% volt, de 2010-ben már 27%.

Emellett az adatok azt mutatták, hogy nőtt az aránya azoknak a kórházaknak, amelyek lehetővé teszik, hogy a megszületés után az újszülött és az anya együtt legyenek. Azoknak a kórházaknak az aránya, amelyekben az újszülött és az anya legalább napi 23 órán át egy szobában van, 2007-ben 30% volt, de 4 év alatt, 2011-re 37%-ra emelkedett.

Hasonlóan alakult az is, hogy hány kórházban lehetséges a „bőr a bőrhöz” kontaktus, azaz az, hogy az újszülött teste közvetlenül érintkezzen az anya testével a szülés után. Míg 2007-ben ezt a lehetőséget a kórházak 41%-a biztosította, 2011-ben már 54%-uk.

A CDC szerint a fenti tényezők kapcsolatban lehetnek a szoptatás magasabb arányával. Janet L. Collins, a CDC egyik divízióvezetője azt fejtette ki, hogy a szoptatás megalapozásában kritikus időszak a megszületést közvetlenül követő periódus.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy az anya a csecsemő 6 hónapos koráig csak szoptassa gyermekét, más ételt ne adjon neki. Ezután folytatni kell a szoptatást úgy, hogy a csecsemő kiegészítő táplálékot is kap. A szoptatás javasolt időtartama legalább 12 hónap.

Az anyatej természetes és jó hatású táplálékforrás, s arról is beszámoltak, hogy a szoptatásnak többféle egészségügyi előnye van az anyára nézve is. Ezért a CDC pozitív fejleménynek tartja, hogy nőtt a szoptató nők száma.

Tom Frieden, a CDC egyik igazgatója ezt mondta: „Ez nagyon jó hír nemzetünk egészségére nézve, mivel a szoptatott csecsemőknél kisebb a kockázata a fül- és a gasztrointesztinális fertőzéseknek, a diabétesznek és a kövérségnek, s a szoptatás mellett döntő anyáknak kisebb valószínűséggel lesz emlő- és petefészekrákjuk.”

Korábbi vizsgálatok más lehetséges előnyeit is kimutatták a szoptatásnak. A bostoni Gyermekkórház kutatói felfedezték, hogy a hosszabb ideig tartó szoptatás hatására magasabb lehet a gyermek intelligenciaszintje nagyobb korában. Egy másik kutatócsoport a University College Londonban azt mutatta ki, hogy a szoptatás később javíthatja a gyermek szociális interakciós képességét.

Frieden még azt is hozzátette, hogy a szoptatás csökkenti az egészségügyi költségeket. Mint elmondta, a kutatók azt számították ki, hogy ha a nők betartanák a szoptatásra vonatkozó javaslatokat, az USA-ban évente 2,2 milliárd dollár egészségügyi kiadást takaríthatnának meg.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.