hirdetés

„Fordított antitestek” a SARS-CoV-2 elleni védekezésben

Amerikai kutatók fordítottak egyet a vírus elleni védelem megközelítésén: olyan antitesteteket fejlesztettek, amelyek az ACE2-receptorhoz kötődnek, “elfoglalják” azokat a vírus elől.

hirdetés

A Nature Microbiology tudományos folyóiratban május 15-én jelent meg a Rockefeller University (New York) kutatóinak cikke, amelyben a SARS-CoV-2 fertőzések elleni új monoklonális antitestek lehetséges célpontjait vizsgálták. A szerzők a cikkben figyelmeztetnek arra, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés ellen korábban használt antitestek a jövőben nem biztos, hogy hatásosak lesznek, tekintettel arra, hogy antitest-rezisztens vírustörzsek bukkantak fel. A monoklonális antitestek a COVID-19 elleni védekezés során a vírus tüskefehérjéjét célozták meg - ehhez kötődve akadályozták meg azt, hogy a vírus a humán angiotenzin-konvertáló enzim 2 (hACE2 vagy ACE2) receptorhoz kötődjön. Mivel azonban a vírus tüskefehérjéje a gyorsan egymást követő mutációk miatt folyamatosan változik, a korábbi antitestek már nem tudnak a tüskefehérje adott pontjához kötődni.

Ezért az amerikai kutatók fordítottak egyet a nézőponton: hat olyan antitestet fejlesztettek ki, amelyek nem a vírus tüskefehérjéjéhez kötődnek, hanem magához az ACE2-receptorhoz, “elfoglalva” azokat a vírus elől.

Ezeket az antitesteket génmódosított egerekkel végzett vizsgálatok során választották ki, miután hatékonyságukat az összes vizsgált hACE2 célpontú vírus kötődésének megakadályozásával bizonyították - beleértve a SARS-CoV-2 eredeti, delta és omikron variánsát. A hACE2 epitóp rendkívül specifikus célba juttatása és a SARS-CoV-2 tüskefehérje kötődési helyének igen pontos meghatározása lehetővé teszi a hACE2 normál működésének fenntartását. A vizsgálatokban értékelt monoklonális antitestek nem gátolták a hACE2 enzimatikus aktivitását.

Az új megközelítés legfontosabb eredménye, hogy mivel a célpontra és nem a vírusra hat, sokkal kevésbé valószínű, hogy a jövőben felbukkanó variánsok rezisztenssé válnának ellene (ehhez a vírusnak kötődési helyet kellene változtatnia). A szerzők szerint ezekkel az antitestekkel a jelenlegi SARS-CoV-2 változatok és a jövőben megjelenő, hACE2-kötő vírusok ellen is magas hatásfokú védelem valósítható meg.

Mielőtt azonban ezekkel az antitestekkel bármilyen humán kezelésre sor kerülne, további biztonsági vizsgálatokra van szükség, hiszen a korábbi módszerekkel ellentétben, amelyek a vírus egy fehérjéjét célozták meg, ez a módszer az emberi szervezet receptorait veszi célba.

  

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New monoclonal antibodies targeting ACE2 receptor could treat the next waves of SARS-CoV-2

Pan-sarbecovirus prophylaxis with human anti-ACE2 monoclonal antibodies

Irodalmi hivatkozás:

Fengwen Zhang et al, Pan-sarbecovirus prophylaxis with human anti-ACE2 monoclonal antibodies, Nature Microbiology (2023). DOI: 10.1038/s41564-023-01389-9

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.