hirdetés

Általános COVID elleni védelem

Finn kutatók egy olyan orrsprayt fejlesztettek ki, ami a COVID eddigi összes ismert variánsa ellen védelmet nyújt.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban március 24-én jelent meg a University of Helsinki kutatóinak közleménye, amely szerint laboratóriumi állatkísérletekben a SARS-CoV-2 vírus összes eddig ismert variánsa ellen extrém hatásosságú védelmet nyújtott egy általuk fejlesztett stabil, és könnyen gyártható oltóanyag. A kutatók szerint ez az újtechnológiával kifejlesztett molekula kulcsszerepet játszhat a jövőben esetlegesen kitörő járványokra történő felkészülésben, mivel igen hatásosan képes megakadályozni a vírus elterjedését.

Állati modellszervezeteken a finn kutatók által kifejlesztett TriSb92 nevű molekula igazoltan hatásosnak bizonyult a koronavírus-fertőzés prevenciójában. A molekula a koronavírusok tüskefehérjéjének egy olyan régióját célozza meg és teszi működésképtelenné, amely az eddigi összes variánsnál megtalálható.

„Nazálisan adagolva a TriSb92 állati modellszervezetekben extrém mértékű hatásosságot mutatott az ismert variánsok fertőzésének megakadályozásában, illetve sejtkultúrákon végzett vizsgálataink szerint a legújabban azonosított variánsok, azaz az XBB, BF7 és BQ.1.1 ellen is hatásosnak bizonyult” – közölte Anna R. Mäkelä, a Kalle Saksela professzor által vezetett kutatócsoport tagja.

Az állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok szerint az pumpás spray alkalmazásával orrba juttatott hatóanyag a maszkoktól eltérően még pár óra múltán is képes volt meggátolni a vírusok fertőzőképességét. Ráadásul a kutatók szerint a készítmény szobahőmérsékleten 18 hónapig tartható el, ami egyrészt orrsprayként való formulázásra alkalmassá teszi, másrészt könnyen szállítható, és hűtő infrastruktúrával szegényesen ellátott régiókban is jól használható.

A kutatók szerint a molekula a SAS-CoV-2 közeli rokonai elleni prevencióban is hatásos lehet, ami azért fontos, mert a jövőben valószínűleg további, állatokról emberre átlépő kórokozók által kiváltott járványok kockázatával kell számolni. További előny, hogy az orrspray olyan, súlyos társbetegségekben szenvedő betegeknél is alkalmazhatónak tűnik, akiknél az eddigi oltások felvételét követően nem alakult ki megfelelő immunválasz – ilyenek elsősorban az immunszupprimált és a nagyon idős betegek.

A TriSb92 molekula könnyen és gyorsan gyárható, ami igen fontos az első vonalbeli védekezésben használt készítményeknél, amikor gyorsan, nagy mennyiségben kell előállítani a szert.

A fejlesztés során a kutatók egy Finnországban feltalált proteinmegkötő platformot alkalmaztak, amelyet „sherpabody” technológiának neveztek el. Maga a TriSb92 hatóanyag is egy úgynevezett „stabil trimér antitest-mimetikum sherpabody”, amely a tüskefehérje egyik erősen konzervált régiójához kötődve potens módon képes neutralizálni a SARS-CoV-2 vírust. Ezt a platformot eredetileg nem antivirális készítmények fejlesztésére szánták, ám bebizonyosodott, hogy itt is sikerrel alkalmazható. A TriSb92 molekulával a humán klinikai vizsgálatokat a közeljövőben kezdik meg, az eddigi eredmények kizárólag állati modellszervezeteken és sejtkultúrákon végzett vizsgálatokból származnak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study: A nasal spray protects against coronavirus infection, including recent immune-evasive variants

Intranasal trimeric sherpabody inhibits SARS-CoV-2 including recent immunoevasive Omicron subvariants

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.