hirdetés

Az új Omicron-alvariáns elképesztően fertőző

Az Omicron legújabb alváltozata, az XBB.1.5 annyira fertőző, hogy egy amerikai COVID-szakértő szerint mindenki elkaphatja.

hirdetés

Dr. Paula Cannon, a Dél-Kaliforniai Egyetem virológusa az USA Today-nek nyilatkozva őrülten fertőzőnek nevezte ezt az új Omicron variánst, ami ellen szerinte nem véd semmi. Az XBB.1.5 gyorsan terjed az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) felmérése azt mutatja, hogy míg decemberben az esetek 1%-át okozta az Omicron XBB.1.5 , addig január első hetében ez az arány már 27,6% volt. Különösen gyorsan terjed északkeleten, ebben a régióban a COVID-megbetegedések 70%-a már az új variánsnak tulajdonítható. Az egész világon, így Európában is gyorsan terjed, Maria Van Kerkhove, PhD., az Egészségügyi Világszervezet műszaki vezetője az XBB.1.5-öt "az eddig észlelt leginkább átvihető szubvariánsnak" nevezte.

Dr. Ashish Jha, a Fehér Ház COVID-19-re adott válaszainak koordinátora néhány nappal ezelőtt Twitteren azt írta, hogy az XBB.1.5 terjedése "elképesztő", ugyanakkor kiemelte: nem világos, hogy a fertőzés tünetei súlyosabbak lesznek-e, mint a korábbi változatoknál. "Az, hogy lesz-e XBB.1.5-ös hullámunk (és ha igen, mekkora), számos tényezőtől függ, beleértve a lakosság immunitását, az emberek tevékenységeit stb." – folytatta.

Arra kérte a lakosságot, ellenőrizzék oltottsági állapotukat és viseljenek megfelelő orrot és szájat jól fedő FFP2-es (N95-ös, illetve KN95-ös) arcmaszkot, és kerüljék a zsúfolt beltéri tereket. Megjegyezte, hogy azok, akik mostanában nem fertőződtek meg, vagy nem kapták meg a bivalens booster oltást, valószínűleg csekély védelemmel rendelkeznek az új variáns okozta fertőzésekkel szemben.

Úgy tűnik, hogy az XBB.1.5 tünetei megegyeznek a COVID-19-et okozó eddigi vírusfertőzéseknél tapasztalt tünetekkel, azonban az XBB.1.5-tel fertőzött emberek igen ritkán számolnak be ízérzésük és szaglásuk elvesztéséről közölte a USA Today.

 

Források:

USA Today: "People who haven't had COVID will likely catch XBB.1.5 – and many will get reinfected, experts say"

CDC: COVID Data Tracker

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.