hirdetés

Pandemia után triplademia?

Míg lassan 3 éve már a COVID pandemia uralja életünket, idén már hármas járvánnyal kell szembe néznünk: a koronavírus, az influenzavírus és az RSV egyszerre támad.

hirdetés

Három évvel a COVID-19 pandémia kitörése után úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 újabb és újabb variánsai most már velünk maradnak és kisebb vagy nagyobb hullámokban újra fellángoló járványokat okoznak. Ősszel azonban, a korlátozások csökkenésével, ismét megjelent az influenza és az RSV (respiratory syncytial vírus).

A társas érintkezések korlátozása miatt az influenza és az RSV teljesen eltűnt a világjárvány első két telén. Még meglepőbb, hogy az influenza egy bizonyos változata végleg eltűnhetett a korai Covid-járvány idején: az Egészségügyi Világszervezet felügyeleti programja 2020 márciusa óta nem mutatta ki a B/Yamagata influenzatörzset. Egy ilyen vírus ”kihalás” rendkívül ritka esemény.

Az elmúlt három év rendkívül szokatlan időszak volt az ember-vírus kapcsolatokban, és a bezárások és a maszkok nagyban akadályozták az influenza és az RSV terjedését, de kutatók szerint inkább a vírusinterferencia okozhatta visszahúzódásukat a COVID járvány tombolása idején, vagyis az, hogy az egyik vírus jelenléte blokkolhatja a másikat.

A vírusos interferencia, amelyet több vírussal megfertőzött sejttenyészeteken, állatokban, emberekben, sőt, ha elegendő ember kap el egy vírust ahhoz, hogy az a többi vírus terjedését akadályozza, teljes populációkban is előfordulhat azt eredményezi, hogy az egyes vírusok fertőzési hullámai váltakozva dominálnak. Ezért gondolják egyesek úgy, hogy az elmúlt néhány évben a Covid minden bizonnyal képes volt blokkolni az influenzát és az RSV-t.

Az ilyesfajta mintázatok már korábban is megfigyelhetőek voltak. 2009-ben például az állatról az emberre átterjedő sertésinfluenza okozott tavasszal félelmet, de ősszel a közösségekbe visszatérő gyermekek által terjesztett, a megfázásért felelős rhinovírus miatt a sertésinfluenza járvány Európa egyes részein hirtelen megtorpant. És ez az influenzatörzs két és fél hónappal is késleltette az RSV esetszámok tipikus őszi növekedését.

Vírusversengés

Számos módja van annak, hogy a vírusinterferencia megtörténjen a szervezetben. Az egyik akkor fordul elő, amikor két vírus ugyanazt a molekulát használja a gazdasejtekbe való bejutáshoz. Itt az győzhet, aki előbb ér oda. Az is interferenciát eredményezhet, ha két vírus verseng ugyanazért a sejten belüli erőforrásokért, például az új vírusfehérjéket előállító, vagy a sejtből való kijutást lehetővé tevő mechanizmusokért. De leginkább a megfertőzött szervezett sejtjei által termelt interferon nevű molekulának köszönhető a vírusok interferenciája (az interferon neve is innen ered). Amikor egy sejt vírust érzékel, bármilyen vírust, interferont kezd termelni, amely számos védekező gént aktivál, amelyek közül egyes gének termékei a sejten belül vagy a sejtek határain akadályozzák meg további vírusok bejutását, és blokkolják a már jelenlévő vírusok replikációját vagy a sejtből való kilépését.

A sejtek a környezetükbe kiválasztott interferonnal figyelmeztetik a többi sejtet, hogy védjék magukat, így elképzelhető, hogy egy második típusú vírus már az aktiválódott védekezőképességű sejtekkel találja magát szembe. Az eredmény azonban a támadó vírusok típusától, a termelt interferon mennyiségétől és egyéb tényezőktől függően változik.

Ellen Foxman (Yale School of Medicine) immunológus a vírusok kölcsönhatásait emberi légúti sejtek tenyészetében vizsgálva azt találta, hogy ha a szöveteket először rhinovírussal, majd sertésinfluenzával fertőzték meg, az interferon akadályozta a sertésinfluenza fertőzőképességét. Majd azt is kimutatta, hogy a rhinovírus fertőzés a későbbi SARS-CoV-2  fertőzéssel is interferált.

Bár nehéz a laboratóriumi szövettenyészetekben kapott eredményeket emberekre vagy populációkra extrapolálni, Foxman úgy gondolja, hogy például egy rhinovírus-fertőzés viszonylag ellenállóvá teheti az embert egy másik vírussal szemben, és ez a védőhatás valószínűleg napokig vagy hetekig tart.

De ne számítsunk arra, hogy ha megfázunk, akkor átmeneti védelmet szerzünk más vírusokkal szemben. Az interferencia nem garantált: egyszerre több vírust is el lehet kapni. És az interferon sem mindig előnyös; néha fogékonyabbá teheti az embereket a fertőzésekre. Jól ismert példa, hogy az influenzát okozó vírus jelenlétében gyakran alakul ki egy másodlagos bakteriális „felül”fertőződés.

Azt azonban még mindig nehéz megmondani, hogy a COVID-pandémiának volt-e és ha igen, mekkora szerepe volt, az RSV és az influenza megfékezésében. Foxman úgy gondolja, hogy a 2020-as első Covid-hullám során nem fertőződött meg annyi ember a SARS-CoV-2 vírussal, hogy az valójában befolyásolja a többi vírus terjedését. (Az 2021-ben, az óvintézkedések enyhítéskor az RSV-fertőzés szokatlan nyári csúcsot ért el.) A COVID-pandémia második telén, 2021-22-ben, az influenza őszi terjedésének a SARS-CoV-2 vírus omikron variánsának színre lépése vetett véget, az influenzás megbetegedések száma csökkent, annak ellenére, hogy az emberek visszatértek a munkahelyükre és az iskolába, és utazgattak az ünnepekben.

Az északi féltekén most zajló harmadik COVID-télben a körülmények ismét mások. Mostanra a védőoltások vagy egy közelmúltbeli fertőzés miatt sokan többé-kevésbé immunisak a SARS-CoV-2 vírusvariánsokkal szemben, de kevesebben találkoztak RSV-vel vagy influenzavírussal a közelmúltban, ami hatalmas lehetőség e két vírus számára. A 2022–2023-as tél tehát a tripladémia tele lesz, amikor a három vírus egyszerre tombolhat. Már most is vannak arra utaló jelek, hogy az RSV és az influenza őszi hullámzása elérte a tetőpontot, miközben a Covid a téli ünnepek után felfelé ível.

 

forrás:

Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.