Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 430
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-02-28

Eljutott a vizsgálati szakaszba az első AI alkalmazásával fejlesztett gyógyszer, de már több újabb jelölt is kopogtat az ajtón.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-02-21

Már klinikai vizsgálatban tesztelik a MIMIX mikrotűs bőrtapaszt, mely alkalmas lehet az injekciós tűvel történő beadás kiváltására.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-02-15

Egy új elemzés szerint a vírusos fertőzések, például influenza miatt kórházba került betegekben a későbbiekben nagyobb valószínűséggel fordulnak elő neurodegeneratív állapotok, például Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2023-02-08

A lép megnagyobbodása számos kiváltó okra vezethető vissza, de hátteré­ben rendszerint valamilyen szisztémás betegség áll. A beteg tünetei utal­hatnak fertőző betegségre, daganatos megbetegedésre, elsődleges májbe­tegségekre vagy vérképzőszervi okokra. A fizikális vizsgálat során észlelt megnagyobbodott lép esetén célszerű hasi ultrahangvizsgálatot végezni. A splenomegalia leginkább az alapbetegség megfelelő kezelésével csök­kenthető, bizonyos esetekben splenectomiát, vagy a lép méretét redukáló terápiát alkalmaznak. Az akut fertőzések, a vérszegénység és a lépruptúra a splenomegalia leggyakoribb szövődménye. A megnagyobbodott lép ese­tén a ruptúra fokozott rizikója miatt a kontakt sportok kerülése javasolt.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-26

2020-ban az újonnan azonosított SARS-CoV-2 koronavírus gyors terjedése miatt a globális közegészségügyi intézmények stratégiákat dolgoztak ki a terjedés megállítására és a halálozás csökkentésére, amelyek nyomán más fertőző ágensek terjedése is jelentősen csökkent.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-16

Míg lassan 3 éve már a COVID pandemia uralja életünket, idén már hármas járvánnyal kell szembe néznünk: a koronavírus, az influenzavírus és az RSV egyszerre támad.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-16

A Brigham and Women’s Hospital kutatói új sejtterápiát fejlesztettek ki, a kialakult daganat elpusztítása mellett a rák elleni védőoltás szerepét is betöltve megakadályozza az új daganatok kialakulását.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-28

Az Egyesült Államokban több szakértő szerint „erősen ajánlott” maszkot viselni a következő hetekben, különös tekintettel a veszélyeztetettekre.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-11-26

A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a COVID-19-et elszenvedetteket a betegséget követő 6 hónapban jobban fenyegeti az epilepsziás roham kockázata, mint azokat, akik influenzások voltak.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-11-26

Az 1. fázisú klinikai vizsgálat új adatai szerint egy új, plazmid DNS-alapú vakcina, fokozott immunválaszt idézett elő előrehaladott stádiumú ERBB2-pozitív emlőrákban szenvedőknél.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.