hirdetés

Európában is gyorsan terjed a Kraken

Az Európai Járványügyi Központ modellje szerint egy vagy két hónapon belül a Kraken (XBB.1.5) omikron alvariáns lehet a leggyakrabban fertőző COVID-variáns Európában.

hirdetés

Az Európai Betegségmegelőzési és. Járványvédelmi Központ (ECDC) modellszámításai szerint 4-8 héten belül már a SARS-CoV-2 omikron variánsának alvariánsa, a gyors terjedési sebessége miatt a mitikus skandináv tengeri szörnyről elnevezett Kraken (XBB.1.5.) válhat a domináns COVID-variánssá Európában. A Kraken nevet az egyik olyan tudós aggatta az alvariánsra, aki felfigyelt a korábbi változatoknál gyorsabb terjedésére, így a polipszerű csápok jutottak eszébe. Az XBB.1.5 az XBB egyik változata, és fontos tulajdonsága, hogy a korábbi változathoz képest egy újabb S486P RBD tüskefehérje-mutációval rendelkezik. (Az XBB és az XBB.1.5. is úgynevezett rekombináns vagy hibrid alvariánsnak tekinthető, mivel az omikron BA.2 két vonalának kereszteződéséből jöttek létre: valószínűleg az történt, hogy a kétféle variáns egyszerre fertőzött meg valakit, és így alakult ki az XBB, ami azóta tovább mutálódott). A Kraken (XBB.1.5.) alvariánst először az Egyesült Államokban (New Yorkban) észlelték a 2022. október 22-i mintagyűjtés során, és azóta gyors terjedése figyelhető meg. 2023. január 9-ig 4770 olyan szekvencia került a GISAID EpiCoV-ba, amelyek az XBB.1.5 tüskeférjéjének mutációit tartalmazták (Q183E, F486P és F490S). A legtöbb ilyen minta az Egyesült Államokból (4111 szekvencia) és az Egyesült Királyságból (202 szekvencia) származik, de a variánst azóta számos más országban is kimutatták, köztük az EU számos tagállamában (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Izland, Írország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország). Az alvariáns előfordulási aránya az Európai Unióban 2022 utolsó két hetében minden olyan országban, ahol a variáns ilyen alacsony szintű arányát pontosan meg lehet becsülni, még 2,5%-nál alacsonyabb volt.

A jelenlegi becslések szerint a Kraken alvariáns jelentős terjedési előnnyel rendelkezik a korábban Észak-Amerikában (109%) és Európában (113%) keringő variánsokhoz képest (a CoV-spectrum által a GISAID EpiCoV adatai alapján szolgáltatott becslések), bár ezen becslések bizonytalansága igen jelentős. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (US CDC) jelentése szerint az XBB.1.5 arányának duplázódási ideje 9 nap, és a CDC nowcast rendszere a variáns jelenlegi arányát 43% körülire becsüli az Egyesült Államokban. A becsléssel kapcsolatos bizonytalanság miatt egyelőre nem világos, hogy az alvariáns az elkövetkező hetekben dominánssá válik-e az Egyesült Államokban, de nagyon-nagyon valószínű: a New England régióban rövid idő (kb. egy-két hónap) alatt az új betegek 81%-ánál figyelték meg, de Kansas, Missouri, Iowa és Nebraska államokban gyakorisága továbbra is 9% alatti. Ugyanakkor önmagában az Egyesült Államokban tapasztalható gyors terjedés még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az alvariáns az Európai Unióban is domináns lesz, mivel a világjárvány során többször is megfigyeltek jelentős különbségeket az egyes variánsok terjedésében Észak-Amerika és Európa között.

A terjedési előny legvalószínűbb magyarázata az XBB által mutatott, már most is magas szintű immun-elkerülési képesség, ami az S486P tüskefehérje-mutációval kombinálódik. Ez a mutáció korábban ritkán fordult elő a világjárvány során (valószínűleg azért, mert két nukleotidcsere szükséges ugyanabban a kodonban ahhoz, hogy fenilalaninról prolinra váltson), illetve más, ezzel a mutációval rendelkező változatok már korábban is megjelentek anélkül, hogy „sikeresek” lettek volna.

Fennáll a veszélye annak, hogy ez a variáns növelheti a COVID-19-fertőzés esetszámait az EU-ban, de ez január során nem várható, mivel az alvariáns egyelőre még nagyon alacsony szinten van jelen Európában.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

XBB.1.5, the most transmissible Covid subvariant yet

Omicron XBB1.5 'Kraken' subvariant appears to be the most transmissible so far

Update on SARS-CoV-2 variants: ECDC assessment of the XBB.1.5 sub-lineage

Threat Assessment Brief: Implications for the EU/EEA of the spread of the SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5 sub-lineage

Explained: Why is XBB.1.5 or ‘Kraken’ the most transmissible Covid subvariant?

The Kraken COVID variant is coming — but not yet

Covid-19: What do we know about XBB.1.5 and should we be worried?

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.