T-sejtes COVID-vakcina

Amerikai kutatók mesterséges intelligencia segítségével olyan T-sejtes COVID-19 vakcinát fejlesztettek ki, ami állati modellszervezeteken igen hatásosnak bizonyult.

 

A Pennsylvania State University kutatói és az Evaxion Biotech vállalat közös fejlesztése az a T-sejtes védelmet biztosító SARS-CoV-2 vakcina, amelynek állati modellszervezetekben tapasztalt kiváló hatásosságát a Frontiers in Immunology-ban április 11-én megjelent cikkükben ismertetik. A jelenleg használatos COVID-19 elleni vakcinákat úgy tervezték, hogy antitestválaszt váltsanak ki a szervezetben a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérje ellen, csakhogy a tüskefehérje elég gyorsan mutálódhat, ami idővel csökkenteni fogja a vakcina hatásosságát. A mostani kutatásuk viszont nem a tüskefehérjére koncentrál, hanem mesterséges intelligencia alkalmazásával tervezett T-sejtekkel nyújt védelmet, a feltételezések szerint a jelenlegi oltásoknál jóval hosszabb időre, és jóval kevésbé csökkenő hatásfokkal.

A kutatók állati modellszervezeteket, K18-hACE2 egereket letális dózisú SARS-CoV-2 fertőzésnek tettek ki. A T-sejtes vakcinával beoltott egerek 87,5%-a (8-ból 7) túlélte a fertőzést, míg a kontroll, oltatlan csoport 8 tagjából mindössze 1 maradt életben. A beoltott, életben maradt egerek szervezetéből a fertőzést követő 14. napra eltűnt a vírus. Girish Kirimanjeswara, a tanulmány egyik szerzője így nyilatkozott az eredményekről: “tudomásunk szerint ebben a vizsgálatban sikerült először kimutatni azt, hogy egy mesterséges intelligencia által tervezett T-sejtes vakcina in vivo védelmet nyújt a súlyos COVID-19 kialakulása ellen. Oltóanyagunk extrém hatásosságot mutatott a COVID-19 elleni védelemben a kísérleti egerekben, és bízunk benne, hogy hamarosan megkezdhetjük az emberi alkalmazás lehetőségének keresését. Távlatilag is óriási jelentőségű ez a vizsgálat, mivel kikövezi az utat új, T-sejtes vakcinák fejlesztése felé, amelyek elsősorban szezonális vírusbetegségek, például influenza ellen nyújthatnak megbízható védelmet.”

Miért van szükség T-sejtes vakcinára, ha az mRNS vakcinák is jól működnek?

Kirimanjeswara szerint a vakcina célpontjának változékonysága miatt: “A SARS-CoV-2 tüskefehérjéje ugyanis óriási szelekciós nyomás alatt áll, ami folyamatos változáshoz, mutációkhoz, új variánsok felbukkanásához vezet. Ez azt jelenti, hogy a vakcinagyártóknak mindig újabb és újabb oltóanyagokat kell kifejleszteniük az egyes variánsok ellen, vagyis csak loholunk az események után. Ahelyett, hogy a folyamatosan mutálódó tüskefehérjét céloztuk volna meg, az Evaxion Biotech csapatával egy olyan vakcinát terveztünk, amely a SARS-CoV-2 vírus 17 epitópját egyszerre ismerteti fel az emberi immunrendszerrel. Ezek az epitópok tehát T-sejtek széles skálájának immunválaszát váltják ki, ami a jövőbeni kialakuló variánsok ellen is tartós védelmet nyújthat, mert a vírusnak egyszerre túl sok mutáción kellene keresztülmennie ahhoz, hogy elkerülhesse ezt a T-sejt mediált immunitást. Ez az oltóanyagunk egyik előnye. A másik pedig az, hogy a T-sejtes immunitás általában hosszú ideig tart, ezért nem lesz szükség megerősítő, booster oltásokra.

Ha olyan nagyszerűek a T-sejtes vakcinák, miért nem eleve ilyen oltóanyagot fejlesztettek a pandémia kitörésekor?

Kirimanjeswara szerint azért, mert egy T-sejt alapú oltóanyag gyártása sokkal hosszadalmasabb, mint egy antitest alapú vakcináé. Márpedig a COVID-19 gyors terjedése és a nagy számú megbetegedés, pláne haláleset miatt sietni kellett, így teljesen ésszerű volt a gyógyszeripari cégek azon döntése, hogy egy antitest-alapú vakcinát fejlesszenek, és ennek termelését skálázzák fel amilyen hamar csak lehetséges. Most, hogy már nem olyan sürgős óriási mennyiségeket a lehető legrövidebb időn belül legyártani, értelme lehet tehát egy második generációs, hatásosabb és tartósabb védelmet nyújtó oltóanyag előállításának.

Érdekes maga a technológia, amely az új T-sejtes oltóanyag kifejlesztését lehetővé tette. Az Evaxion Biotech csapata a RAVEN (Rapidly Adaptive Viral rEspoNse) platform segítségével látott munkához: a platform különlegessége, hogy több féle mesterséges intelligenciát is használ egyidejűleg. Ez azért fontos, mert egyrészt ennek a segítségével választották ki a vakcina célpontjául szolgáló epitópokat, másrészt a platform rengeteg szimulációt végzett arra vonatkozóan, milyen irányba fog mutálódni a vírus. Vagyis a kutatók nem megvárták egy új variáns felbukkanását, hanem predikciókat végeztek, és elébe mentek a lehetséges változatoknak.

Anders Bundgaard Sørensen, a vakcinafejlesztési projekt igazgatója szerint a RAVEN egy nagyon adaptív rendszer, ami a T-sejtes vakcinák által nyújtott széles körű védelmet tesz lehetővé azáltal, hogy az immunrendszert egyszerre több epitóp támadására készíti fel. Ennek megfelelően a következő cél egy valóban hatásos influenza vakcina létrehozása lesz, mert a jelenlegi oltások 30-40% közötti hatásosságúak, így minden egyes influenzaszezonban igen sokan betegszenek meg.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

DNA immunization with in silico predicted T-cell epitopes protects against lethal SARS-CoV-2 infection in K18-hACE2 mice

T-cell vaccine for COVID-19 may last longer than current vaccines

Irodalmi hivatkozás:

Gry Persson et al, DNA immunization with in silico predicted T-cell epitopes protects against lethal SARS-CoV-2 infection in K18-hACE2 mice, Frontiers in Immunology (2023).

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.