hirdetés

Szaglásvesztés kezelésére fejlesztett orrspray

A Cyrano Therapeutics megkapta a hatósági engedélyt a COVID-fertőzést követő szaglásvesztést kezelő orrspray humán klinikai tesztelésére.

hirdetés

A Delray Beach (Florida) székhelyű Cyrano Therapeutics január 18-án jelentette be, hogy megkapta a hatósági engedélyt az FDA részéről ahhoz, hogy CYR 064 kódnevű készítményével randomizált, placebo-kontrollos, több dózissal végzett fázis II. klinikai vizsgálatot indítson. A vizsgálati készítmény pumpás orrspray formulájú, és olyan betegek kezelésére lehet alkalmas, akik légzőszervi vírusos megbetegedésből történt felépülést követően tartós szaglásvesztést szenvedtek (hipozmia, hyposmia).

Jelenleg nincs FDA által engedélyezett szer a vírusfertőzést követő szaglásvesztés kezelésére. A tartós vagy maradandó állapot komolyan csökkenti az életminőséget, ráadásul egyes esetekben biztonsági kockázatot jelenthet. Különösen frusztráló a betegek számára, hogy bár gyakori állapotról van szó, fül-orr-gégészük semmilyen gyógyszert nem tud ajánlani terápiaként, hiszen nincs ilyen engedélyezett készítmény. Hogy mennyire gyakori ez az állapot: a COVID-19 világjárványt megelőzően az Egyesült Államok és az Európai Unió lakosai közül 8 millióan szenvedtek vírusfertőzést követő szaglásvesztésben, ám a pandémia következtében ez a szám 40 millió fölé ugrott. A 2020-as COVID hullámok betegeinek körülbelül 15%-a, míg a 2021-2022-es hullámok betegeinek 5%-a szenved hosszú távon fennálló szaglásvesztésben. Egyes becslések szerint a probléma nemhogy nem tűnt el, de jelenleg az Egyesült Államokban naponta több mint tízezren, az EU polgárai közül pedig naponta valamivel kevesebb, mint tízezren tapasztalják az állapot bekövetkezését hosszabb-rövidebb tartóssággal.

A fázis II. klinikai vizsgálatot az Egyesült Államok 20 vizsgálati központjában végzik majd, a vizsgálati időszak pedig előreláthatólag 6 hónap lesz. A vizsgálatban a készítmény tolerálhatóságát, biztonságosságát és hatásosságát értékelik, az első betegek bevonására várhatóan 2023. második negyedévében kerül sor.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Clears Application for Phase 2 Clinical Trial of CYR-064 to Treat Post-Viral Smell Loss

Cyrano Therapeutics Announces FDA Clearance of IND Application for Phase 2 Clinical Trial of CYR-064 to Treat Post-Viral Smell Loss (Hyposmia)

Cyrano Therapeutics Raises $12.8 Million to Complete Phase 2 Trial of CYR-064 for the Restoration of Chronic Smell and Flavor Loss

Cyrano to initiate Phase II trial of nasal spray therapy for Hyposmia

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.