Az enyhe COVID késői tünetei

Svéd egészségügyi dolgozók arról számoltak be, hogy enyhe COVID fertőzésük után 8 hónappal még mindig vannak tüneteik: leggyakrabban csökkent szaglás- és ízérzés, nehézlégzés és fáradtság.

Kulcsszavak: COVID-19, késői tünetek, szaglásvesztés, ízérzés vesztés, nehézlégzés, fáradtság, kognitív funkciók,

A 2021. áprilisában a JAMA-ban megjelent svéd tanulmány szerint az egészségügyi dolgozók jelentős része az enyhe COVID-19 fertőzés után sokáig elhúzódó tünetekről szaglás és az ízlelés elvesztéséről számolt be,  ugyanakkor nem észleltek kognitív problémákat ("brain fog": memória vesztés, koncentráció hiány), amelyek igen gyakran társulnak az u.n. hosszútávú („long-haul”) COVID-19-dal. A tünetmentesen lezajlott COVID-fertőzés után nem emelkedett a hosszú lefolyású tünetek kockázata.

A jelenlegi eredmények a folyamatban lévő, a fertőzés nyomán kialakuló immunitást figyelő COMMUNITY (COVID-19 Biomarker and Immunity) vizsgálatból származnak. A vizsgálatba 2020. április 15. és május 8. között bevont egészségügyi dolgozóknál 4 havonként vér-tesztet végeznek. Összehasonlították a (legalább 8 hónappal korábban) enyhe COVID-on átesett 323 kórházi dolgozó tüneteit a 1072 olyan dolgozó tüneteivel, akiknél a vizsgálat során nem alakult ki COVID. Az előzetesen COVID-fertőzésen étesettek 26%-ánál jelentkezett valamilyen tünet mérsékelt/súlyos formában, és legalább 2 hónapig tartott – míg a kontrollcsoportban csak 9%-ban fordult ez elő. Az enyhe tüneteket mutató COVID-fertőzöttek átlagos életkora 43 év volt, 83%-uk volt a nő – a nem fertőzött kontroll csoport átlagéletkora 47 év volt, és 86%-uk volt nő.

A fertőzés után 8 hónappal a résztvevők okostelefonon számoltak be a 23 előre megadott tünet meglétéről, időtartamáról és súlyosságáról. A funkciócsökkenést a Sheehan Disability Scale segítségével állapították meg. A résztvevők 11%-a legalább egy olyan tünetről számolt be, mely 8 hónap elteltével is befolyásolta a munkát, a szociális, vagy az otthoni életet. A kontroll csoportban ez csak 2%-ban fordult elő. A szeropozitív résztvevőknél kétszer annyi hosszantartó tünet fordult elő, mint a szeronegatívoknál (8% vs 4%, RR: 1,8, 95%CI 1,2-2,9). A szeropozitívoknál 2,5-szer gyakoribb volt a szociális élet megszakadása a szeronegatívokhoz képest (15% vs 6%, RR: 2,5, 95%CI 1,8-3,6). Az otthoni élet felbomlása szintén hasonló arányú volt (12% vs 5%, RR: 2,3, 95%CI 1,6-3,4).

Dr. David Putrino (Mount Sinai Health System, New York City) kritikaként említette, hogy az antitestek nem teljesen megbízható biomarkerek és feltehetően azért nem találtak a kognitív eltéréseket, mert a résztvevők saját maguk által adott válaszai kevésbé megbízhatóak a kognitív eltérések felmérésére, mint mondjuk a MoCA (Montreal Cognitive Assessment), továbbá a svéd vizsgálatban csak a jó funkciókkal rendelkezőket vizsgálták (akik el tudták látni kórházi feladataikat), ilyen módon a vizsgálatban résztvevő populáció nem tükrözi az egészségügyi dolgozók  teljes populációját.

Források:

McNamara D. Study IDs most common lingering symptoms 8 months after mild COVID. Medscape Medical News. April 09, 2021.

Havervall S, Rosell A, Philipson M, et al. Symptoms and functional impairment assessed 8 months after mild COVID-19 among health care workers. JAMA. Published online April 7, 2021, doi:10.1001=jama.2021.5612,

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.