Elhúzódó COVID-19 tünetek gyermekeknél

A pandémia terjedésével egyre több jel figyelmeztet arra, hogy ügyeljünk a gyermekekre, hisz nem csak megfertőződhetnek, hanem hosszantartó tünetektől is szenvedhetnek.

Egy megjelenés előtt álló – még szakmai elbírálásra váró – (MedArxiv) tanulmány szerint a COVID-19 fertőzés a gyermekeknél is okozhat a felnőttekével egyező, hónapokig tartó tüneteket. A vizsgálat előzetes eredményei szerint tehát a gyermekek ugyanolyan elhúzódó tünetekben szenvedhetnek hónapokkal az eredeti SARS-CoV-2 fertőzés után, mint a felnőttek.

Mostanáig csak kevés adat utalt arra, hogy long-COVID figyelhető meg gyermekeknél is – ugyanakkor, ahogy gyűlnek a COVID-os ismereteink, egyre több adat szól amellett, hogy felnőtteknél a tünetek hosszú ideig fennállhatnak. Egy nagy kohorsz vizsgálatban kimutatták, hogy a felnőttek 76%-a legalább egy, a SARS-CoV-2 fertőzés után 6 hónapig is elhúzódó tünetről számolt be (Huang).

A SARS-CoV-2 fertőzés gyermekekre gyakorolt hatásának jobb megértése érdekében 129 gyermekápolót kérdeztek ki Rómában. Betegeik olyan 18 év alatti fiatalok és gyermekek voltak, akik mindegyike igazoltan COVID-19 fertőzésben szenvedett. A kutatás során a fertőzötteket követő munkacsoport ISARIC Global COVID-19 nevű kérdőívét használták, bár a nemzetközi munkacsoport eredeti vizsgálata során használt kérdőív elsősorban a felnőttek hosszantartó COVID betegségének (long-COVID) követésére dolgozták ki. A kérdőívben rákérdeznek a többi között a légzési tünetekre, a fáradtságra, az orrdugulásra, az izomfájdalmakra. Az olasz kutatók úgy találták, hogy a gyermekek több mint 50%-ánál minimum egy tünete legalább 4 hónapig vagy hosszabb ideig is fennmaradt, sőt, a gyermekek kb. egynegyedénél (22,5%) három vagy négy ilyen maradandó tünet is volt. Ezek a tartós tünetek a fertőzés akut fázisában tüneteket mutató (otthon és kórházban kezelt) gyerekek esetén nagyobb arányban mutatkoztak, de a fertőzés után hónapokkal olyanoknál is jelentkeztek tünetek, akik az akut fázist tünetmentesen vészelték át. A long-COVID-os tünetekkel rendelkező gyermekek 42%-ánál az elhúzódó tünetek befolyásolják a mindennapi életvitelt.

A tanulmány vezetője, Dr. Danio Buonsenso, aki Rómában gyermekek fertőző betegségeivel foglalkozó gyermekgyógyász, ugyanabban az intézetben dolgozik, ahonnan először közöltek cikket a felnőttek elhúzódó COVID-os tüneteiről. Buonsenso ennek nyomán kezdte  a COVID-fertőzésen átesett gyermekkorú paciensek követését, és maga is megdöbbent, hogy ennyi kis betegnél találtak elhúzódó tüneteket.

A gyermekkori fertőző betegségek amerikai specialistája, Dr. Danielle Zerr (Seattle Children’s Hospital Seattle, Washington) azt veti az újonnan közölt adatokat tartalmazó cikk szerzőjének szemére, hogy vizsgálatában nincs kontroll csoport. „Nagyon óvatosan tudnék csak véleményt levonni ezekből az adatokból. Orrüregi pangás (congestio) gyermekeknél bármelyik év bármely szakában gyakran előfordulhat. A fáradtságot pedig nagyon nehéz megítélni az év olyan szakaszában, amikor nem tudnak a gyerekek kimenni játszani. Egy kontroll csoportra nagy szükség lenne különösen olyankor, amikor nem specifikus jelekről és nem specifikus tünetekről beszélünk.” Egyébként azt is nehéz megmondani, hogy mi most a normális – különösen a jelenlegi pandémia szokatlan időszaka alatt.

Az összehasonlítás érdekében valamiféle kiindulási pontot is kell választani. A kutatók a szülőket kérdezték meg a gyermekek COVID előtti állapotáról. De nem várható el, hogy a négy, vagy több hónappal ezelőtti helyzetre pontosan emlékezzenek – volt Dr. Lara Danziger-Isakov véleménye (a gyermekkori fertőző betegségek szakembere, Cincinatti Children’s Hospital, Cincinatti, Ohio). Ráadásul túl kicsi a vizsgált populáció (129 eset) – fegyelembe véve, hogy világszerte több millió gyerek lehet COVID-beteg. Az sem világos, hogy miképpen választották ki a gyermekeket. A kézirat erre sem ad választ, és lehet, hogy csak a jelentős tünetekkel rendelkezőket vették be a vizsgálatba. Ha ez így van, a Long-COVID tünetek aránya 50%-nál jóval kisebb lehet. Jelenleg a long-COVID egy olyan klinikai szindróma, amelynek számos kulcsfontosságú részletét nem ismerjük. Lengetni kell a zászlót, mondván, hogy figyelemre és további kutatásokra van szükség.

Most indult a NIH szervezésében egy vizsgálat, melyben a felnőttek COVID utáni maradvány-tüneteit értékelik, valamint egy másik tanulmány, melyben a gyermekek súlyos COVID-komplikációit.

Források:

Coffey D. Long-COVID in children: it’s a thing. Medscape Medical News. February 19, 2021.

Huang C, Huang L, Wang Y, et al. 6 month consequences of COVID-19 in patients discharged from hospital: a cohort study. Lancet Published January 08, 2021. DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32656-8

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.