Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 1242
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-09-29

A SPROUT és a DISCREET vizsgálatban egyaránt jó eredményeket mutatott az apremilaszt középsúlyos-súlyos plakkos psoriasis terápiájában.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2022-09-22

Az inzulin első emberi felhasználásának 100 éves évfordulójára emlékezik ez a cikk. Száz évvel ezelőtt, az akkor kamasz Leonard Thompson volt az első 1-es típusú diabeteses beteg, akit sikeresen kezeltek inzulinnal és ezzel megmentették az akkoriban biztosan halálos ítéletnek számító betegségtől.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> E-medicina
2022-09-07

Olyan szempontból mutatok be elsőként a terhesgondozás területén alkal­mazásokat, amely az e-medicina rovat életében is új fejezetet fog indítani. Ennek a lényegéről később teszek említést. Valid alkalmazásokról lesz szó a szülés várható dátumának megállapítására, a spontán koraszülés kocká­zatának becslésére (a felesleges kezelések elkerülése érdekében), illetve egy olyan valid testhőmérséklet-mérőt mutatok be, amely a terhességet jóval korábban előre jelzi a megszokott (otthoni) módszerekhez képest.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2022-09-07

A krónikus endokrin betegséggel élő gyermekek felnőttgondozásba tör­ténő átadása nemzetközi szinten sem optimális. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben sorra jelennek meg az erre vonatkozó nemzetközi ajánlások, továbbra is váratnak magukra az egységes hazai protokollok, nincsenek tranzíciós szakrendelések sem, ezért a gyermekek felnőttgondozásba tör­ténő átadása jobbára az endokrinológusok interperszonális kapcsolatán alapul. A cikk ennek vonatkozásait elemzi, a teljesség igénye nélkül.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2022-09-07

Az 1-es típusú diabetesben (T1DM) szenvedő serdülők mintegy 40%-a kiesik a szakellátásból, amikor eljön a gyermekorvosi ellátásból való továbblépés ideje. Ezért ebben az időszakban gyakran romlik a glykaemiás kontroll és nő a diabetes következtében kialakuló betegségek, szervkárosodások kockázata. A gyermekgyógyászati és a belgyógyászati diabetológia közötti váltást szabályozó programok Németországban még nem terjedtek el széles körben. A gyermekdiabetológiában már polgárjogot nyert korszerű tech­nológiák a felnőtt cukorbetegek ellátásában sokkal kevésbé hozzáférhetők – ez a tény is nehezíti a felnőttkor küszöbére érkezett T1DM-betegek dolgát.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2022-09-07

A szívhibával született felnőttek (SzSzF) szervezett és körültekintő szakel­látást igényelnek, de a kardiológiai szakellátó hálózat nincs megfelelően felkészítve ennek az igénynek a kielégítésére. Az ilyen betegek ellátása leg­nagyobb részben a háziorvosokra és a veleszületett vitiumok terén speciális képzettséggel nem rendelkező kardiológusokra hárul. Az optimális hosszú távú beteggondozáshoz rendszeres találkozásokra és interdiszciplináris konzultációs lehetőségekre van szükség.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2022-09-06

A serdülőkor és a fiatal felnőtt kor kritikus időszak a reumatológiai betegsé­gek lefolyása és kórjóslata szempontjából. Ebben az életszakaszban a fiatal reumatológiai betegek mintegy fele átmenetileg vagy tartósan megszakítja a szakorvosi gondozásban való részvételt. A cikk áttekinti, hogy ennek az aránynak a csökkentése érdekében mire kell figyelnünk a reumatológiai betegségben szenvedő serdülők és fiatal felnőttek orvosi ellátása során.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-24

Növésben lévő gyerekek ismeretlen eredetű fájdalma, a növekedési fájdalom nagyon gyakori és általában magától elmúlik, de mindenképpen ki kell zárni az esetleges valódi betegség (például autoimmun betegség vagy Lyme) lehetőségét.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-17

Amerikai gyermekgyógyászok azt tapasztalták, hogy a korábban„téli vírus”-két ismert RSV-fertőzések száma váratlanul megemelkedett a nyáron.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-16

New York állam egészségügyi tisztviselői csütörtökön sürgősebb felhívást tettek közzé a be nem oltott gyermekek és felnőttek számára, hogy oltsák be gyermekbénulás ellen, a legyengítő vírus "potenciális közösségi terjedésére" hivatkozva.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.