A kórházban ápolt COVID betegek idegrendszeri komplikációi

A nemzetközi tanulmányok szerint a COVID-19-cel kórházba kerülők több, mint 80%-ánál alakulnak ki idegrendszeri komplikációk, és az ilyen betegek nagyobb eséllyel halnak meg, mint a neurológiai bántalmakban nem szenvedők.

Az idegrendszeri működészavarokat tanulmányozó nemzetközi konzorcium (Global Consortium Study of Neurologic Dysfunction in COVID-19, GCS-NeuroCOVID) adatai szerint a kórházi ápolásra szoruló COVID-19 betegek 82%-ánál figyelhetőek meg neurológiai rendellenességek, és e betegek halálozásának kockázata 6-szorosa az idegrendszeri szövődményekkel nem rendelkező betegekének.

Bár nem tudjuk, hogy ezek a neurológiai szövődmények közvetlenül vezetnek-e betegek elhalálozásához, az bizonyos, hogy az idegrendszeri mellékhatásokkal küzdő COVID -19 fertőzöttek nagyobb valószínűséggel halnak meg kórházi tartózkodásuk idején - nyilatkozta a vizsgálat vezetője  Sherry Chou (University of Pittsburgh School of Medicine, Pittsburgh, Pennsylvania). A kihívás a tudósok és klinikusok számára, hogy módot találjanak ennek megakadályozására.

A JAMA Network Open- ben májusban online megjelent vizsgálatban 3744 COVID-19-cel hospitalizált beteg  82%-ánál figyeltek meg idegrendszeri tüneteket, a betegek saját beszámolói szerint ezek leggyakrabban fejfájás (37%) illetve anosmia (szaglásvesztés) or ageusia (ízérzés elvesztése) (26%) volt. A leggyakoribb neurológiai jelek/tünetek és/vagy szindrómák az akut encephalopathia (49%), akóma (17%) és a stroke (6%) voltak, a meningitis és/vagy encephalitis ritkán fordult elő (0,5%). A releváns kofaktorokkal (kor, nem, bőrszín/rassz) való korrekció után a klinikailag észlelhető neurológiai rendellenességek megléte esetén a kórházi halálozás 6-szoros növekedést mutatott (aOR, 5,99; 95% CI, 4,33 - 8,28). A már meglévő neurológiai problémák esetén 2-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a fertőzötteknél COVID-19-cel kapcsolatos neurológia komplikációk alakulnak ki. Az ezekből történő felgyógyulás igen lassú, a long covid betegség igen jelentős tünetei, ezért a pandémia esetleges megszűnte után is számolnunk kell azzal, hogy a fertőzést túlélők nagy százalékának tartósan fennálló problémái vannak, és azokat kezelnünk kell.

Shaheen E. Lakhan neurológus szerint (Newton, Massachusetts) a COVID-19 valódi agyi betegség. Ez a vizsgálat nem csak a COVID-19 betegség súlyos agyi manifesztációinak meglepően nagy arányára hívja fel a figyelmet, de arra is, hogy ezek a betegek nagyobb valószínűséggel szorulnak intenzív kórházi ápolásra és halnak meg. A SARS-CoV-2 fertőzötteknél tehát különös gonddal kell keresni az idegrendszeri involváltságot, és amennyiben ilyen jelen van, azonnal agresszív kezelést kell indítani, fontolóra kell venni a korai hospitalizációt és akár ambulánsan, akár kórházi körülmények között gyakoribb és intenzívebb klinikai monitorozásra van szükség.

 

Forrás:

JAMA Netw Open. Published May 11, 2021. Full text

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.