A COVID-19 közvetlen hatása az agyra

A legújabb állatkísérletek szerint a SARS-CoV-2 vírus eláraszthatja az agyat, és az agysejtekre gyakorolt közvetlen hatással neuroinflammációt okozhat.

A Nature Neuroscience-ben decemberben megjelent cikk szerzői egérbe injekcióztak SARS-CoV-2 vírus  "red spike”-jainak csúcsán (bóbitáján, üstökén) található spike-1 (S1) fehérjét, és megállapították, hogy az a vér-agy-gáton áthaladva nemcsak az agyi területeken és az agykamrákban, de más szervekben (különösen a tüdőben, lépben, májban és vesékben) is megjelenik. Dr. William A. Banks (University of Washington School of Medicine, Seattle) és munkatársai szerint a COVID-19-et okozó vírus  S1 nevű fehérjéje segítségével átmegy a vér-agy-gáton, az agyba az agyat citokin kibocsájtásra készteti, ami gyulladást és következményes neurotoxicitást eredményez.

Neurológiai tünetek

A COVID-19 számos központi idegrendszeri tünettel jár, többek között az ízérzés és szaglás elvesztése, fejfájás, zavartság, stroke, agyvérzés. A SARS-CoV-2 az agyi szabályozó központokba kerülve befolyásolja a szervezet működését, a légzési tünetek tehát nemcsak a vírus tüdőre gyakorolt közvetlen hatása, hanem részben az agy respiratórikus működésekért felelős területeinek inváziója miatt alakulnak ki. A kutatók egyben bizonyították, hogy az S1 (a vírus spike proteinjének egy alegysége) egérbe injektálva képes átjutni a vér-agy-gáton, és egyéb szervekbe is el tud jutni: az S1 (I-S1) fehérjét elsősorban a más és a tüdő, de a lép és a vese is felveszi. Az I-S1 protein az egerek agyából 30 perccel a beadás után lényegében eltűnik, ami arra utal, hogy az I-S1 a vér-agy-gáton keresztül épségben bejut az agyba, majd ott degradálódik. 30 perccel a beadás után az I-S1 nagyobb hányada áthatol a kapillárisok falán, összességében az agy parenchymális és interstitiális folyadék-tereibe és egyéb régiókba kerül.

Férfiakban súlyosabb a betegség kimenetele

A kutatók ezután lipopoliszaharid (LPS) injekciókkal gyulladásos állapotot idéztek elő az egerekben és azt látták, hogy a gyulladás növelte az I-S1 felvételét az agyban és a tüdőben egyaránt (utóbbiban 101%-kal nőtt a felvétel). Ezek szerint a gyulladás a fokozott S1 felvétel révén növeli az S1 pulmonális toxicitását, és valószínűleg a BBB felszakítása által növeli az I-S1 bejutását az agyba. A szerzők megjegyzik, hogy emberben a férfi nem és az APOE4 genotípus a fertőződés és a fertőzés súlyos kimenetének szempontjából fokozott kockázatot jelentenek. Ezért hím és nőstény egerekben is vizsgálták a humán APOE3, vagy APOE4 expresszióját (melyeket az egér APOE promotere indukál). Megállapították, hogy a humán APOE3-at expresszáló hím egérben volt a leggyorsabb I-S1 felvétel a bulbus olfactoriusban, a májban és a vesében. Nőstény egérben a lépben nőtt a felvétel. Ez arra utal, hogy a férfiak a COVID-19 fertőzés súlyosabb kimenetelére számíthatnak.

Az intravénás I-S1 injekción kívül az intranazális adagolás hatásait is vizsgálták. Az I-S1 így is bejut az agyba, de kb. tízszer alacsonyabb mennyiségben, mint az i.v. adagolás esetén.

Tapasztalataik szerint a vírusok elképesztő számú ijesztő cselre képesek. A SARS-CoV-2 vírus valószínűleg citokinek kibocsájtásával gyulladást idéz elő a szervezetben, így a vér-agy-gáton keresztül az agyba is. De a vírus maga is átlép a vér-agy-gáton és az agy sejtjeiben a saját citokinek termelését indítja el. Ez a folyamat a kísérleti állatokban az S1 protein beadásával modellezhető. A COVID-19 fertőzésen átesettek antitestjei is valószínűleg az S1 fehérje ellen irányulnak, hasonlóképp a COVID-19 vakcinák is az S1 termelődését előidézve az ellen termeltetnek antitestet a szervezettel. A célfehérjéhez kapcsolódott antitest már megakadályozza, hogy a fehérje átjusson a vér-agy-gáton.

Dr. Howard E. Gendelman professzor (University of Nebraska Medical Center, Omaha, Nebraska) szerint a vizsgálat igazolja, hogy a COVID-19 egy szisztémás, nem csak a légzőszervre lokalizált betegség, mely egyéb szerveket és szöveteket is érint, így nem csak légzési-, hanem kardiális-, agyi-, vese-problémákat is okoz. Fontos megfigyelés, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérjéi bejutnak az agyba, ahol az általuk kiváltott helyi reakció a komplex progresszív természetű COVID-19 betegség jelentős alkotóeleme.

Források:

Batya Swift Yasgur. New evidence COVID-19 invades the brain. Medscape Medical News. December 31, 2020.

Rhea EM, Logsdon AF, Hansen KM, et al. The S1 protein SARS-CoV-2 crosses the blood-brain barrier in mice. Nature Neurosci. Published online 16 December 2020. https://doi.org/10.1038/s41593-020-00771-8

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.