A COVID-19 fertőzés idegrendszeri hatásai

A COVID-19 okozta idegrendszeri károsodások ritkák, de annál súlyosabbak lehetnek.

A COVID-19 fertőzés a központi idegrendszerben demielinizációs léziókat, vérzéses infarktussal járó agyi trombózist és enkefalopátiát okozhat. Ezek a károsodások olyan súlyosan érintik a betegeket, hogy a jelentős központi idegrendszeri érintettséggel járó fertőzést neuro-COVID néven külön megjelölést kapott.

Olasz kutatók szerint a betegség fent említett 3 típusának mindegyike 3 fázisban alakul ki.

Az 1. fázisban (idegrendszeri invázió) a vírus a szaglóideg vagy a véráram útján eljut az agyba és megfertőzi azt. Ilyenkor az agy-gerincvelői folyadék vírusterhelése folyamatosan nő (enyhe légzőszervi tünetek is jelentkezhetnek). A következő szakaszban a vírus az agy mélyebb részeibe vándorol (központi idegrendszeri klírensz), az agytörzs légzőközpontjába érve egyre súlyosabb légzőszervi tüneteket okoz. Ebben a szakaszban a vírust már ki lehet mutatni az orrgaratból vett kenettel, a cerebrospinális folyadék vírusterhelése azonban fokozatosan csökken. A szaporodó vírus ezután aktiválja az immunrendszert (3.fázis), amelynek túlzott reakciója szervkárosodásokat okozó citokinvihart eredményezhet, a légzőszervi tünetek súlyosbodnak. A vírus ebben a szakaszban is kimutatható az orrgaratból vett kenettel, de a csökkent vírusterhelés miatt már nem mindig észlelhető a cerebrospinalis folyadékban.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a vírus a szaglóidegen át és/vagy a vér-agy gáton áthatolva fertőzi meg a központi idegrendszert, ennek első jele a szaglás elvesztése és ezzel összefüggésben az ízérzés jelentős megváltozása lehet.

Az agytörzs ‒ az agyi légzőközpont ‒ és a COVID-19 közötti kapcsolatot is több kutatócsoport igazolta. Az agytörzsi medulla oblongata nucleus tractus solitarii-ja idegimpulzusok révén kapcsolatban áll a tüdővel és a szívvel, a nyúltvelő pre-Bötzinger-komplexe pedig légzési ritmust szabályozó neuroncsoport, melynek károsodása légzési elégtelenséget és halált okozhat.

Állatokon végzett korábbi koronavírus-vizsgálatok is azt támasztják alá, hogy a SARS-CoV-2 a bulbus olfactorius-on keresztül jut a központi idegrendszerbe,ahol agyi működészavart és/vagy a fertőzött idegsejtek halálát okozza. Számos publikáció jelzi, hogy a nyúltagy keringés- és légzőközpontjának neuronjai a vírus különösen érzékeny és gyakori célpontjai.

A nyúltagyi keringés- és légzőközpontjának koronavírus érzékenységét, valamint ezen központok károsodásának a légzési elégtelenség kialakulásában betöltött szerepét bizonyítja az a kísérlet is, amelyben a már korábban ismert MERS és a SARS koronavírusokkal egereket az orrukon át fertőzték meg. A MERS és a SARS vírusok az egerek agytörzsében mutattak halmozódást. Az ACE2 receptorok, amelyekhez a SARS-CoV-2 spike fehérjéjével kötődik, ugyanis nem csak a tüdőben, hanem az agyban is jelen vannak, leginkább az agytörzs légzés- és keringés szabályozó központjaiban. Szaglás- és ízérzés zavarban, fejfájásban, lázban és akut légzési distressz szindrómában (ARDS) szenvedett, a COVID-19- betegségben elhunyt beteg boncolásakor is kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 részecskék a károsodott szaglóidegben és agytörzsben halmozódtak fel.

Az olasz szerzők elsőként bizonyították a neuro-COVID közvetlen fertőzési és destrukciós útvonalát, a szaglórendszertől az agytörzsig. „Az agytörzs-károsodások megmagyarázzák ezen betegeknél észlelt specifikus légzőszervi disszinergiát” ‒ foglalták össze a tanulmány szerzői.

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.