A férfiak sérülékenyebbek a COVID-19-cel szemben

A COVID-19 világjárvány jelentős különbséggel érinti a két nemet, de nem tudjuk, hogy a férfiak miért jóval sérülékenyebbek  a nőknél a fertőzéssel szemben.

Természetesen rögtön a nemi hormonok szerepére gondolunk, arra, hogy az ösztrogén védheti a nőket a SARS-CoV-2-el szemben, míg az androgének rontják a férfiak esélyeit. Egy olaszországi vizsgálat az androgén-elméletet támasztja alá, ugyanis azt találták, hogy az androgén-deprivációval (ADT) kezelt prosztatarákos betegek kevésbé fertőződnek meg a COVID-19-cel és kevesebben is halnak meg a fertőzésben, mint más daganatos betegek.

Az adatok szerint az androgének valamilyen módon még virulensebbé teszik a vírust, és így a fertőzés  a férfiak esetében súlyosabb formában jelentkezik. A kutatók ezért feltételezik, hogy az ADT kezelés bizonyos védelmet nyújthat a COVID-19-el szemben.

A tanulmány 2020. május 7-én jelent meg online az Annals of Oncology-ban. A kutatók a fertőzéssel súlyosan érintett Veneto tartomány 68 kórházának adataiból 9280 igazolt SARS-CoV-2 fertőzött beteg, 4748 nő és 4532 férfi adatait elemezték. Ebben a régióban a fertőzöttek körében kissé több volt a nő, mint a férfi (56% vs 44%), viszont a férfiak tünetei sokkal súlyosabbak voltak: a férfiak 60%-át, a nők 40%-át kellett kórházban ápolni, és a férfiak 78%, a nők 22%-ánál volt szükség intenzív ápolásra, és jóval több férfi halt meg, mint nő (62% vs 38%).

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy Veneto tartomány daganatos betegeit jobban sújtja-e a pandémia. Azt tapasztalták, hogy a rákos férfiaknál csaknem kétszer magasabb volt a fertőződés kockázata, mint azoknál, akiknek nem volt daganatos megbetegedésük (P<0,0001). Amennyiben csak a prosztatarákos betegekre koncentráltak, kiderült, hogy a tartomány prosztata rákos betegei közül 5273-an részesülnek androgén-deprivációs terápiában, és közülük csak négyen fertőződtek meg a SARS-CoV-2-vel, és egyikük sem halt meg. Az ADT kezelésben nem részesülő 37.161 prosztatarákos beteg közülük 114-en betegedtek meg COVID-19-ben, és 18-an bele is haltak a fertőzésbe. A Veneto tartományban élő további (nem prosztatarákos) daganatos betegek száma 79.661, közülük 312 beteg kapta el a fertőzést és 57 halt meg.

A tanulmány vezetője, Dr. Andrea Alimonti (Universitá della Svizzera Italiana in Lugano, Svájc) elmondta, hogy ez az első közlemény, ami az ADT és a COVID-19 kapcsolatával foglalkozik. „Az ADT-ben részesülő betegeknél jelentősen, a negyedére csökken a COVID-19 fertőzés kockázata az ADT-ben nem részesülő betegekhez képest. Még nagyobb a különbség (a kockázat az ötödére csökken), ha az ADT-t kapó prosztatarákos betegeket az egyéb daganatos betegekkel hasonlítjuk össze. Az a hipotézis merült fel a kutatókban, hogy mint azt a férfiakban látjuk, az androgének elősegítik a koronavírus fertőzést, és növelik a tünetek súlyosságát. Dr. Richard Martin (klinikai epidemiológus, University of Bristol, UK) szerint az adatok igen érdekesek és hipotézist generálnak, de független, nagy népességi vizsgálat lenne szükséges – a SARS-CoV-2 fontos kockázati faktoraival is számoló – megfelelő statisztikai feldolgozással. Az olasz vizsgálat nem tartalmazta a SARS-CoV-2 fontos kockázati faktorait, mint pl. az életkor, a BMI, a kardiometabolikus helyzet, stb. Ráadásul az ADT-t kapó betegek jobban izolálják magukat, ezét ritkábban találkoznak a fertőzéssel.

Mi az androgének és a vírus közötti kölcsönhatás alapja?

Alimenti szerint a következő: a koronavírus tüskéje (S, spike) az emberi sejt TMPRSS2 ACE2 és S proteinjéhez kötődik. A TMPRSS2 a II típusú transzmembrán szerin proteázok fehérjecsaládjába tartozik, ami számos folyamatban, a rákban és a vírusfertőzésekben is szerepet játszik. Ráadásul a TMPRSS2 egy androgének által szabályozott gén, mely prosztatarákban upregulálódik és elősegíti a daganat progresszióját. Ugyanaz az androgén-receptor szabályozza a TMPRSS2 expressziót a prosztatán kívül is, pl. a tüdőben. Mivel az ADT csökkenti a TMPRSS2 szinteket, ezért elképzelhető, hogy az androgén antagonisták gátolják a SARS-CoV-2 fertőzés kialakulását, vagy legalább is csökkentik annak súlyosságát. Az azonban az elmélet helytállósága esetén is kérdés, hogy az ADT kezelés a nem prosztatarákos, a COVID-19 fertőzésre magas kockázattal rendelkező férfiaknál megakadályozza-e a fertőzést, illetve a már fertőződött férfiaknál csökkentheti-e a betegség súlyosságát. Mivel az androgén-receptor antagonisták hatása reverzibilis, SARS-CoV-2 fertőzésben átmenetileg (pl. egy hónapon át) lehetne adni a mellékhatások kockázatának csökkentésével.

Esetleg az ösztrogének védenek?

Egy másik elmélet szerint súlyos COVID-19 esetben esetleg az ösztrogén nyújthat védelmet, aminek dr. Sharon Nachman (Stony Brook University, New York) szerint jelentős immunhatásai is vannak. Dr. Antonio Gasparis sebészprofesszorral együtt erre alapozva azt vizsgálják, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegeken haszonnal alkalmazható-e a transzdermális ösztrogéntapasz. A posztmenopauzális nőknél használatos, biztonsággal alkalmazható ösztradiol tapaszt (Climara, Bayer) egy hétig alkalmazva azt kutatják, hogy a standard kezeléshez képest csökkenti-e a COVID-19 fertőzött férfiak és nők intubációs szükségletét. A tapasz eltávolítása utáni 45 napon keresztül figyelik, hogy csökkentette-e a tüneteket, és ha igen, melyik betegeknél.

Források:  

1. Harrison P. Androgens may explain male vulnerability to COVID-19. Medscape Medical News > Oncology News. May 07, 2020.

2. Montopoli M, Zumerle S, Vettor R, et al. Androgen-deprivation therapies for prostate cancer and risk of infection by SARS-CoV-2: a population-based study (n=4532). Ann Oncol. Published online May 7, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.