hirdetés

A koronavírus-járvány lassításának kulcsa a tesztelés lehet

A COVID-19-járvány mellett influenzajárvány is van az országban; mivel párhuzamos fertőzés is előfordulhat, az influenzavírus kimutatása nem teszi feleslegessé a COVID-19 tesztelését. A gyorstesztek nukleoproteint, a lassabbak RNS-t mutatnak ki.

hirdetés

A COVID-19-gyanús betegek esetében a tesztelésre alkalmas minta gyors begyűjtése és vizsgálata a klinikai menedzsment és a járvány-kontroll érdekében alapvető fontosságú, írja a WHO 2020 március 2-án kiadott irányelve. Ha közösségben szerzett pneumonia gyanúja áll fenn, és a beteg ellátása érdekében szükséges, a többi respiratorikus pathogén irányában is tesztelni kell. Mivel párhuzamos fertőzés is előfordulhat, az influenzavírus kimutatása nem teszi feleslegessé a COVID-19 tesztelést, írja a WHO. A COVID-19 kimutatása a vírus-RNS kimutatása, polimeráz láncreakció révén lehetséges (torokból vett mintából), a szerológiai vizsgálat (antitest-kimutatás a vérből) a járvány retrospektív analízisére alkalmas (a fertőzés után kb. 1 hétre van szükség az antitesttermelés beindulásához).

 A COVID-19-járvány által leginkább érintett országokban jelenleg az egyik legszélesebb körben tárgyalt téma a tesztelés lehetősége és szükségessége, mindeközben a kormányok különböző stratégiákat alkalmaznak, írja a Financial Times beszámolója. Dél-Korea folytatja a tömeges tesztelési programot, mindenkit tesztelnek, aki a vírussal találkozhatott, még a tünetmenteseket is, így eddig több mint 210.000 tesztet futtattak le, és naponta 10.000 új tesztet végeznek. A dél-koreaiak a járvány kezdetén ugyanazokat a kiteket használták, mint a kínaiak, azonban ezek pontossága megkérdőjeleződött, így új tesztet fejlesztettek ki, országukban az eddigi adatok szerint a mortalitás 1% alatti.

 A kínaiak csak a legsúlyosabb esetekre fókuszálnak. A közölt statisztika 80.000 fertőzöttről és 3.000 halottról szól, azonban a kiterjedt tesztelés hiány amiatt valójában ennél jóval magasabb lehet a coronavírus-esetek száma. A kevésbé súlyos betegeket nem tesztelik, az igazolt fertőzöttek közötti mortalitás 3,91%-os. A szakértők szerint egyébként a Kínában alkalmazott tesztek szenzivitása alacsony, 30-50%-os.

 Japánban eleinte csak a Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézete végezte a PCR-vizsgálatokat, de ma már egyetemek, karantén-állomások és magán betegellátók is tesztelnek. Tokió szerint a tesztek pontossága fontosabb, mint a mennyiségük, itt nem feltétlenül ugyanazokat a reagenseket használják, mint Dél-Koreában. Bár a kormány azt állítja, hogy napi 4000 teszt végzésére van kapacitás, nem végeznek ennyit.

 Olaszországban a tünetekkel jelentkezőkön túl mindenkit tesztelnek, aki találkozhatott a vírussal, szakértőik szerint különösen a járvány kezdeti szakaszában hatásos a nagy mennyiségű tesztelés.

 Nagy-Britannia március 11-én bejelentette, hogy 500%-kal, napi 1500-ról 10.000-re növeli az elvégzett tesztek számát, és a kórházi laborok is csatlakoznak a teszteléshez. Eddig már eddig is több mint 26.000 beteget szűrtek, 373 pozitív, vírushordozót azonosítottak, a szakértők szerint ez segíti a betegeket abban, hogy gyorsan a megfelelő ellátásban részesüljenek.

 Ezzel ellentétben az USA-ban, ahol a fertőzöttek száma szintén drámai mértékben növekszik, a vizsgálat a szükséges reagensek hiányában nehezen elérhető, a betegeket az egészségügyi szolgáltatók tesztelés nélkül hazaküldik, és hét eleji adatok szerint eddig mindössze 5000 ember vírustesztjét végezték el, így a fertőzöttek számáról nincs valós adat. A Science hírmagazinja szerint azonban még ott sem késő beindítani a nagyarányú szűrést (és a pozitívnak bizonyulók elkülönítését), hiszen ez lehet a járvány lassításának kulcsa; a reagensek szűkössége miatt az amerikai járványügyi központ (CDC) betegenként a korábbi kettő helyett csak egy minta tesztelését kéri. A PCR-vizsgálathoz szükséges idő mindössze 2-3 óra, de bevárják, hogy az egy-egy vizsgálati batch-hez szükséges, általában 96 elemből álló minta összegyűljön, így naponta két teszt-kört futtatnak le.

 Magyarországon eddig 609 tesztet végeztek, és 13 esetben igazolták a coronavírus-fertőzést.

 A CDC irányelve szerint a következő esetekben kell tesztelni:

  1. COVID-19 fertőzés tüneteit mutató, kórházban ápolt betegek
  2. 65 éves és idősebb, tünetes betegek, akik krónikus betegségekben is szenvednek (diabetes, szív-, tüdő-, vesebetegség), vagy immunszuppresszált állapotuk miatt veszélyeztetettek.
  3. Bárki, aki a tünetei jelentkezését megelőző 14 napon belül szoros kontaktusba került COVID-19-fertőzésgyanús beteggel vagy a járvány által érintett területen utazott.

 A CDC felhívja a klinikusok figyelmét, hogy a légúti betegség egyéb lehetséges kórokozói irányában is teszteljenek (pl. influenza). Az influenzás megbetegedések száma Magyarországon is magas, a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az elmúlt héten 36 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenza, ellentétben a COVID-19-cel, a fiatalokat érinti: a betegek 37,2%-a 0-14 éves gyermek, 34,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,2%-a, 7,3%-a 60 éven felüliek közül került ki. A 10. naptári héten (március 2-8. között) 456 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, közel négyszerese az előző hetinek (131). Nyolcvanhárom esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 46 influenza A és 37 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak. A fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 67 esetben influenza A, 27 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

 A szakirodalomban az A és a B típusú influenzavírusok által együttesen okozott fertőzésről is beszámolnak immunkompetens gyermekek körében is; az A vírusfertőzés átvészelése nem biztosít keresztvédettséget a B típusú influenzával szemben. Az influenzafertőzés kimutatása 30 percen belül eredményt szolgáltató gyorsteszttel is lehetséges, a rapid diagnosztikai tesz a vírus nukleoprotein antigénjét detektálja. Több cég próbálkozik hasonló rapid teszt kifejlesztésével a coronavírus kimutatására is.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.