hirdetés

Kardiopulmonális újraélesztés a COVID-19 járványban

A COVID-19 fertőzött vagy fertőzésgyanús betegek sürgősségi ellátásánál, újraélesztésekor is igen fontos a megfelelő védőintézkedések betartása.

hirdetés

Az American Heart Association (AHA) kiadott egy belső használatra szolgáló anyagot, hogy a COVID-19 járvány idején melyek az igazoltan fertőzött, vagy a fertőzés gyanújával rendelkező betegeknél a kardiopulmonális újraélesztés (CPR, cardiopulmonary resuscitation) megváltozott kritériumai annak érdekében, hogy csökkentsük a COVID-19 járványért felelős SARS-CoV-2 vírus továbbterjedésének kockázatát.

(CPR: cardiopulmonary resuscitation sürgősségi beavatkozás, a ritmikus mellkasi kompressziók és a mesterséges (akár szájból szájba) lélegeztetés kombinációja).

Dr. Comilla Sasson (University of Colorado Hospital, Denver) az AHA kardiovaszkuláris sürgősségi ápolással foglalkozó szekciójának elnöke hangsúlyozta, hogy az „egészségügyi szolgáltatók feladata ebben a rendkívüli kihívásokat jelentő helyzetben is a betegek segítése és az American Heart Association mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezt a tevékenységet támogassa. Az általunk közzétett információ a US Centers for Disease Control (CDC) és a WHO ajánlásain alapul, tartalmazza a sürgősségi osztályok és egyéb első ellátóhelyek teendőit. Az AHA a COVID-19 fertőzésre gyanús, vagy igazoltan fertőzött betegek specifikus ellátása érdekében 3 oldalas ajánlást szerkesztett:

  • Az aerosolt-generáló beavatkozások – mint pl. a CPR és az endotracheális intubáció – nagy kockázatnak teszik ki a beavatkozást végző személyt vagy személyeket, így ezeket mindenképp olyan szobában kell végezni, ami izolálva van a levegőben terjedő fertőző ágensektől (AIIR, airborne infection isolation room), és légzés-védő felszerelést kell viselni.
  • A beavatkozás során csak a segítségnyújtó személy és asszisztense lehet jelen, a beavatkozás után a helyiséget tisztítani és fertőtleníteni kell.
  • Az ismerten fertőzött vagy COVID-19-re gyanús betegeket egyágyas szobában kell elhelyezni zárt ajtók mögött, az levegőben terjedő fertőző ágensektől izolált szobákat az aerosolt generáló beavatkozásra kerülő betegeknek kell fenntartani.
  • Az aerosol-generáló eljárások idején arckmaszk helyett N95-ös vagy egyéb magasfokú respirátorokat (légzésvédő arcmaszkokat) kell viselni.
  • A segítségnyújtóknak a betegszobába, vagy az ellátó-helyiségbe való belépés előtt kell a respirátorokat (vagy ennek hiányában a maszkokat) felvennie.
  • A beteget ellátó személyzetnek védőszemüveget, kesztyűt, védőköpenyt kell viselnie.
  • Ha kevés köpeny áll rendelkezésre, akkor azokat elsősorban az aerosol-generáló beavatkozásokat végzők részére kell biztosítani, ahol kifröccsenés, szóródás várható, és a beteggel való közvetlen kontaktus miatt könnyen patogének juthatnak az egészségügyi személyzet kezére, ruházatára.
  • Amennyiben intubáció szükséges, fontoljuk meg a „rapid sequence” intubációt személyes védő-készülékkel (PPE-vel).
  • Ha lehetséges, kerüljük el az aerosolt generáló beavatkozásokat, pl. a „bag-valve maszkot”, a „nebulizereket”(porlasztókat) és a „nem invázív pozitív nyomású ventillációt.”
  • Fontoljuk meg az endotracheális intubációt akut légzés-elégtelenség esetén. Kerüljük a high-flow nazális oxigén-ellátást és a CPAP (alvásterápiás) maszkot vagy kétszintű CPAP maszkot a fokozott aerosol-képződés miatt.

A sürgősségi- és egyéb elsődleges ellátást végzőknek tett javaslatok:

  • A sürgősségi telefont kezelő diszpécsernek rá kell kérdezni, hogy fennáll-e a betegnél a COVID-19 gyanúja? A kikérdezési folyamat nem késleltetheti azonnali életmentő beavatkozást.
  • A kórházba kerülés előtt illetve alatti ellátást biztosítókkal (pl. mentők, stb.) tudatni kell, ha a sürgősségi beavatkozást igénylő betegnél felmerült a COVID-19 fertőzés gyanúja.
  • A sürgősségi ellátást biztosítóknak az illetékes népegészségügyi hatóság COVID-19 alatti teendőkkel kapcsolatos kapcsolatos legaktuálisabb klinikai ajánlások, információk és sürgősségi orvosi előírásoknak megfelelően kell eljárniuk.

Az AHA COVID-19 járvány alatti sürgősségi és kardiopulmonális újraélesztési iránymutatásai: a https://cpr.heart.org/ honlapon érhetők el.

Forrás:

Brooks M. AHA guidance for CPR, emergency CV care amid COVID-19. Medscape Medical News. March 23, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.