A COVID-19 hatása hosszan múlik

A betegek egyharmadának egészségi állapota még az enyhébb COVID-19 fertőzés után még hetek múltával sem áll helyre, a fertőzés előtti egészségi állapot.

Az amerikai Center for Disease Control and Prevention (CDC) Morbidity and Mortality Weekly Report-ban megjelent felmérése szerint a COVID-19 betegség még fiatal felnőttekben, krónikus kísérő betegségek nélküli, mindössze járóbeteg ellátást igénylő enyhe esetekben is hosszan elhúzódhat.

Dr. Mark W. Tenforde, a CDC-COVID-19 Response Team tagja és munkatársai 13 amerikai államban  (14 amerikai egészségügyi rendszerből vett adatok alapján) telefonos felmérést végeztek pozitív teszttel igazolt SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő, tünetekkel rendelkező felnőtt betegeken. Feljegyezték többek között a válaszolók demográfiai jellemzőit, a kiindulás idején fennálló krónikus megbetegedéseiket, a vírus teszt idején észlelt tüneteiket, és a tünetek visszafejlődésének idejét. A meginterjúvolt betegek 35%-a saját bevallása szerint még 2-3 héttel a vírus-teszt után sem nyerte vissza eredeti egészségi állapotát. A 274 megkérdezett közül 270-en válaszolták meg értékelhetően egészségi állapotukat: 175-en (65%) érezték úgy, hogy átlagosan 7 nappal a pozitív vírus-teszt után helyreállt az eredeti egészségi állapotuk. A 274 COVID-19 fertőzött beteg nagyjából hét tünetről számolt be, melyek közül a leggyakoribbak 71%-ban a fáradtság, 61%-ban a köhögés, és 61%-ban a fejfájás voltak. A köhögés 43%-ban (166-ból 71) nem oldódott, a fáradtság 35%-ban (192-ből 68 esetben) nem múlt el a betegség kezdete utáni hetekben. A szaglás, illetve az ízérzés átlagosan 8 nap alatt állt helyre. A betegek életkora is befolyásolta a COVID-19 elhúzódását: az eredeti egészségi állapot a 18-34 évesek 26%-ánál, a 35-49 évesek 32%-ánál, az 50 fölöttiek 47%-ánál nem tért vissza 14-20 napon belül (P=0,010). A krónikus megbetegedés nélküli 18-34 évesek 19%-ánál (48-ból 9 személynél) nem tért vissza az eredeti állapot az említett időn belül. Ez népegészségügyi szempontból is fontos, hiszen a fiatal felnőttek egy enyhe betegség után nem szoktak még hetekig gyengélkedni.

A betegség ilyen elhúzódása egyébként jól ismert a súlyos COVID-19 fertőzést elszenvedett felnőtteknél, különösen az idősebbeknél, de eddig kevésbé volt ismert az egyéb betegcsoportokban, pl. az enyhe tünetekkel járó járóbetegeknél. Megjegyzendő, hogy az enyhe influenzában szenvedő járóbetegek több mint 90%-ánál a betegség igazolása utáni kb. 2 héten belül elmúlnak a tünetek.

Dr. Kyle Annen (University of Colorado in Denver) elmondta a Medscape Medical News-zal, hogy a tünetek (fáradtság, köhögés, nehézlégzés) elhúzódása a kórházi ellátást nem igénylő 18-34 évesek közel negyedénél, a 35-49 évesek egyharmadánál volt megfigyelhető. Ezért a fiatal felnőttek enyhe megbetegedésénél is érdemes betartani a pandémia idején javasoltakat: a személyes távolságtartást („social distance”), a maszk viselését és a fertőtlenítő kézmosást. A két hétnél tovább húzódó lábadozás – különösen a fáradtság - befolyásolja a munkába, vagy az iskolába való visszatérést. A fáradtság szokott a leglassabban oldódni. A vizsgálat legérdekesebb megfigyelése az volt, hogy a különböző alapbetegségek, a pszichiátriai állapot szignifikáns összefüggést mutatnak az elhúzódó gyógyulással. Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a depressziós, vagy a szorongásos állapotok befolyásolnák a COVID-19 kockázatot, de annyi már bizonyos, hogy meghosszabbíthatják a COVID-19-ból való gyógyulás időtartamát.

Dr. Buddy C. Creech  (Vanderbilt Vaccine Research Program igazgatója, Nashville, Tennessee) szerint „fontos tisztában lennünk azzal, hogy a COVID-19 betegség spektruma az enyhe betegségtől a súlyos betegségig, és az elhúzódó betegségig terjed.” A fenti beszámoló segít megértenünk azokat a kockázati faktorokat, melyek elnyújthatják a tüneteket, és egyre tisztábban fogjuk látni a vakcina-adagolás indikációt – ha egyszer majd lesz vakcinánk. Egyre inkább megismerjük a vírus természetét és az általa okozott változásokat. Azt is tudjuk, hogy nem csak a fertőzés tünetei változatosak, de változik a betegség inkubációs periódusa, a tünetek tartóssága, és a néha visszamaradó tünetek is.

Források: 

Frellick M. One third of outpatients with COVID-19 are unwell weeks later. Medscape Medical News. July 24, 2020.

Tenforde MW, Kim SS, Lindsell CJ, et al. Symptom duration and risk factors for delayed return to usual health among outpatients with COVID-19 in a multistate health care systems network — United States, March–June 2020. Morbidity and Mortality Report. Early release July 24, 2020/69.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.