Oltás és long-COVID

Számos tanulmány igazolja, hogy a SARS-CoV-2 elleni védőoltás csökkenti a hosszú COVID-betegség kialakulásának esélyét.

Az is bebizonyosodott, hogy a COVID-19-betegség elleni védőoltás nem csak a hosszan tartó COVID kialakulásának kockázatát csökkenti, hanem a megfertőződésükkor még nem beoltottak későbbi beoltása enyhíti a hosszú távú COVID-tünetek súlyosságát– derült ki az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének új átfogó áttekintéséből.

Az összesítésben feldolgozott 15 nemzetközi vizsgálat közül hét tanulmányban azt kutatták, hogy a fertőzés előtti COVID-19 elleni védőoltás védelmet nyújt-e a hosszú COVID-fertőzés kialakulásával szemben, hét tanulmány pedig azt elemezte, a már régóta COVID-fertőzésben szenvedők körében a védőoltás milyen hatással van a long-COVID tünetek alakulására. Egy tanulmány pedig az oltás hatásának mindkét aspektusát elemezte. Hat vizsgálatban eredményei szerint azoknál, akik egy vagy két adag vakcinát kaptak azt megelőzően, hogy a koronavírus megfertőzte volna őket, kisebb valószínűséggel alakultak ki a fertőzés után long-COVID tünetek. Két vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a teljesen beoltott embereknél kisebb valószínűséggel alakultak ki olyan közép- vagy hosszú távú tünetek, mint a kimerültség, fejfájás, gyengeség a karokban és lábakban, tartós izomfájdalom, hajhullás, szédülés, légszomj, szaglásvesztés vagy tüdőhegesedés. Három tanulmány, amely a védőoltás előtti és utáni hosszú COVID-tüneteket hasonlította össze, azt találta, hogy a legtöbb emberben a tünetek vagy azonnal, vagy az oltás után heteken belül javultak, bár néhány esetben előfordult a tünetek súlyosbodása is az oltást követően.

A hosszú COVID-ban szenvedő, korábban be nem oltottak tünetei csökkentek vagy részben meg is szűntek, ha long-COVID betegségük alatt beoltották őket, ellentétben azokkal, akik a megfertőződésüket követően sem vették fel az oltást.

Az egyelőre még kutatás tárgya, hogy miért vezet a long-COVIDban szenvedők tüneteinek csökkenéséhez illetve javulásához az oltás, ami különösen annak fényében érdekes, hogy a „hosszú COVID” a COVID utáni állapotok széles skáláját takarja – mondta Deborah Dunn-Walters, a Brit Immunológiai Társaság COVID-19 Munkacsoportjának elnöke.

 

Források

U.K. Health Security Agency: "The effectiveness of vaccination against long COVID."

The Guardian: "Vaccination reduces chance of getting long Covid, studies find."

Science Media Centre: "Expert reaction to UKHSA rapid evidence review on vaccination and long COVID."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.