hirdetés

Új nazális vakcina COVID-19 profilaxisára

Nem csak a súlyos betegség kialakulását, hanem a fertőzés terjedését is nagy mértékben képes megakadályozni a légutakba juttatott oltóanyag.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban november 6-án jelent meg a University of Maryland (UMD) kutatóinak cikke, amelyben egy olyan nazálisan alkalmazható oltóanyagról számolnak be, amely az eredmények szerint a SARS-CoV-2 tüskefehérjét egerek és hörcsögök légúti sejtjeibe juttatva olyan immunválaszt váltott ki, amely jelentősen csökkentette a fertőzés mértékét és terjedési ütemét. Legalább ennyire ígéretes, hogy a technológia adaptálható más légzőszervi megbetegedések, például az influenza és a légúti óriássejtes vírus (RSV) fertőzések elleni immunitás kiváltására is.

A nazálisan alkalmazható oltóanyagok használata már önmagában jelentős előrelépés lenne az intramuszkuláris oltásokhoz képest, mivel kevésbé invazívak, és még az előtt képesek lehetnek megállítani a vírusok szaporodását a légutakban, hogy a vírus a véráramba kerülhetne. Ez a megoldás egyszerű alkalmazhatósága miatt egyrészt javíthatná az oltási arányt, másrészt jelentősen csökkenthetné a betegség terjedését és a betegség súlyosságát.

“Folyamatosan hallunk a COVID-19 új variánsairól, valamint újabb és újabb hullámairól, ezek megelőzése érdekében pedig olyan vakcinára van szükségünk, amelyet nagyon könnyű beadni, és amely képes megakadályozni a terjedést” - nyilatkozta Dr. Xiaoping Zhu, az UMD állatorvosi karának professzora, a tanulmány vezető szerzője. “Ez az orron át adagolható vakcina képes megakadályozni a vírus átvitelét, ráadásul könnyen adaptálható az újonnan felbukkanó variánsokhoz.”

A COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 az orron vagy a szájon keresztül jut be a szervezetbe, és a hámsejtekben, a test sejtjeit a külvilágtól elválasztó védősejtekben szaporodik. Az izomba adott oltások elsősorban a véráramban hozzák létre a védettséget, ami azt jelenti, hogy a vírusnak be kell jutnia a szervezetbe, és a vérben kell szaporodnia, mielőtt a szervezet immunrendszere felismerné. Az új, orron át adagolható vakcina az orrot, a szájat és a torkot bélelő sejtekben termel immunitást, megakadályozva, hogy a vírus ilyen messzire eljusson.

Zhu és csapata olyan technológiát fejlesztett ki, amely a szervezet természetes mechanizmusát kihasználva a COVID-19 tüskefehérjét a légutak sejtjeibe szállítja, ahol a helyi immunrendszer megtanulja felismerni a vírust. Ez a működési mechanizmus az újszülöttkori Fc-receptor (FcRn) nevű fehérjét használja az antitestek hámsejteken keresztüli átvitelére. A kutatók kifejlesztettek és már szabadalmaztattak is egy olyan technológiát, amellyel az általuk kiválasztott emberi antitestet az FcRn-hez lehet kötni. Ezután a SARS-CoV-2 tüskefehérjét az FcRn-hez csatolták, és egerek orrába fújták. A kutatócsoport ezután az egereket a COVID-19-et okozó eredeti SARS-CoV-2 vírussal, valamint a delta és az omikron variánsokkal is befertőzte. A delta variánsnak kitett, be nem oltott egerek mindegyike elpusztult, míg a beoltott egerek döntő többsége (83-100%) túlélte a vizsgálatot. Bár a főbb omikron-változatoknak kitett egerek túlélték a mesterséges fertőzést, a kutatók a vakcinázott egereknél jelentősen alacsonyabb fokú gyulladást és vírusterhelést mutattak ki a nem vakcinázott egerekhez képest.

A kutatók ezt követően összehasonlították a nazálisan és intramuszkulárisan alkalmazott vakcinák közötti különbségeket is. Azoknál az egereknél, amelyeknél a tüskefehérjét nazális vakcinával vitték be, a kutatók azt találták, hogy lényegesen erősebb immunválaszt váltott ki a légutakban és a tüdőben. Ezen felül a kutatók azt is megállapították, hogy az orrba adott vakcina drámaian csökkentette a SARS-CoV-2 levegőben történő átterjedésének esélyét. Ez az eredmény alapvető fontosságú, mivel a belégzés a COVID-19 egyik fő terjedési útvonala, és a levegőben terjedő vírusrészecskék akár 9-12 órán keresztül is megmaradhatnak a levegőben.

Az új variánsok megjelenése miatt a COVID-19 megbetegedések és kórházi kezelések száma jelenleg ismét emelkedik. Bár a variánsokra adaptált mRNS-vakcinák továbbra is hatékonyak a súlyos megbetegedések és a halálozás megelőzésében, a fertőzések és az átvitel csökkentésében már korántsem bírnak ilyen jó hatásossággal. Ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésére a Project NextGen nevű amerikai kormányzati kezdeményezés a variánsok terjedésének megfékezésére szolgáló hatékony és biztonságos nazális vakcina kifejlesztésére törekszik. Zhu szerint a kutatócsoportja által kifejlesztett orron át alkalmazható vakcina megfelel a Project NextGen minden kritériumának.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers develop a nasal vaccine that prevents COVID-19 in preclinical studies

An FcRn-targeted mucosal vaccine against SARS-CoV-2 infection and transmission

Irodalmi hivatkozás:

Weizhong Li et al, An FcRn-targeted mucosal vaccine against SARS-CoV-2 infection and transmission, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-42796-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.