hirdetés

Forradalmian új megközelítés a vírusok elleni védekezésben

Indiai kutatók vizsgálatai szerint a pikolinsav egészen különleges antivirális hatásmechanizmussal rendelkezik.

hirdetés

A Cell Reports Medicine folyóiratban július 17-én jelent meg az Indian Institute of Science (IISc) kutatóinak cikke, amelyben a vírusok elleni védelem egy új, vizsgálati aspektusát mutatták be, ahol főszerephez juthat az emlősök sejtjeiben természetes úton termelődő pikolinsav. A hatóanyag képes lehet például a SARS-CoV-2 vírus vagy az influenza A vírus elleni védelemben is komoly szerepet betölteni az eddigi, ígéretes eredmények szerint.

A pikolinsav jelenlegi ismereteink szerint az emberi szervezetben elsősorban a cink és egyéb nyomelemek abszorpciójában nyújt segítséget, ám csak rövid ideig marad a szervezetben, általában gyorsan kiürül. Az utóbbi időben figyeltek csak fel a kutatók arra, hogy ez a természetes vegyület antivirális funkcióval is rendelkezik. Az IISc munkatársai pár éve az endocitózis folyamatát kezdték el igen behatóan tanulmányozni, mivel ez az a folyamat, amelyet a vírusok és baktériumok is gyakran használnak fel arra, hogy bejussanak a gazdaszervezet sejtjeibe. Ekkor bukkantak rá a pikolinsavra, és ismerték fel azt, hogy ez a vegyület képes lehet lelassítani a vírusok sejtekbe jutását, majd tesztelni kezdték antivirális potenciálját is. Teljesen véletlenül a kutatás időpontja egybeesett a SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia kitörésével, így elképzeléseiket a COVID-19 elleni védelemben is kipróbálhatták (egyelőre állati modellszervezeteken), és felismerték, hogy egy egészen különleges hatásmechanizmusra bukkantak.

A vírusok mindegyike rendelkezik egy olyan, fehérjékből kialakult vírusburokkal, amelynek fő rendeltetése a vírus nukleinsav magjának védelme. Ez a vírusburok az egyes vírusokra jellemző alkati egységekből („téglákból”, kapszomerekből) épül fel. A burok belső felén lévő fehérjék állnak közvetlen kapcsolatban a nukleinsavval – belső (core vagy mag) fehérjék –; köztük enzimek is találhatók. A burok külső falán lévő fehérjék a fehérjebontó enzimekkel szemben ellenállók – védik a nukleinsavat, pl. a nukleázok hatásától –, antigén tulajdonságúak, és ezek kapcsolódnak a fogékony sejtek jelfogóihoz (receptoraihoz). A nukleinsavat és fehérjeburkát együttesen nukleokapszidnak is hívják. Egyes vírusoknál azonban még egy fehérjeburok (peplon, envelope, vírusboríték vagy víruspalást) is kapcsolódik a sejtből kiszabaduló virionok burkához, amely többnyire a gazdasejt fehérjéiből épül fel, de vírusfajlagos fehérjealegységeket (nyúlványok, peplomerek) is tartalmaz. Ezek az úgynevezett “enveloped” vagy peplon vírusok, ilyen egyébként a magas prevalenciájú és pandémiás potenciállal rendelkező vírusok nagy része.

A peplon (envelope) nélkülözhetetlen a vírus számára ahhoz, hogy képes legyen bejutni az emberi sejtek belsejébe: a behatolási folyamat során a peplon és a gazdasejt membránja fuzionál, és egy olyan pórust alakítanak ki, amelyen keresztül a vírus genetikai anyaga beszabadulhat a sejtbe, majd replikálódni kezdhet. A mostani kutatás legfontosabb felfedezése, hogy a pikolinsav ezt a fúziós folyamatot képes meggátolni, ami egyben magyarázatot is ad arra, hogy a hatóanyag a vizsgálatok során miért bizonyult különösen hatásosnak a peplon vírusok ellen, például a flavivírusok közé tartozó Zika-vírus vagy a japán encephalitis vírus ellen, és miért volt szinte teljesen hatástalan a peplonnal nem rendelkező rotavírusok vagy Coxsackie vírusok esetében. Pontosan ez a fúziót gátló hatása az, amiért a pikolinsav igen különlegesnek, teljesen új megközelítésnek számít az antivirális szerek arzenáljában. A jelenleg használt antivirális készítmények ugyanis vagy közvetlenül a vírust támadják (ami idővel gyógyszer-rezisztencia kialakulásához vezethet) vagy a gazdaszervezet sejtjeire fejtenek ki valamilyen hatást, de ekkor mellékhatások jelentkezésével kell számolni. Ez a hatóanyag viszont “középen áll”, azaz sem közvetlenül a vírust, sem a gazdasejtet nem célozza, csak vírus-gazdasejt kapcsolat kialakulásába avatkozik be - igazi célpontja a vírus peplonjának az az eleme, amit a vírus a gazdaszervezetből épített be a külső burkába.

A kutatást vezető Shashank Tripathi szerint ez egyben azt is jelenti, hogy ilyen támadás esetén a vírusnak nincs reparációs mechanizmusa a peplonkárosodás kijavítására, viszont károsodott peplonnal nem tud fertőzni. Ezért feltételezhető, hogy a vírusnak okozott permanens, kijavíthatatlan károsodással egyidőben a hatóanyag csak igen minimális, átmeneti hatást fejt ki az önjavító mechanizmussal rendelkező gazdasejtre.

A hatóanyagot az indiai kutatók állati modellszervezeteken már tesztelték SARS-CoV-2 és influenza A vírusok ellen, és az eredmények szerint a pikolinsav hatékony védelmet nyújtott a fertőzés kialakulásával szemben. A kutatók azt is megvizsgálták, hogy mi történik olyan esetekben, amikor már fertőzött állatokat kezelnek a hatóanyaggal, és azt figyelték meg, hogy a terápia fertőzött állatok tüdejében is csökkentette a vírusterhelést, ezen felül pedig az immunsejtek számának növekedését is kiváltotta.

Rohan Narayan, a folyóiratban közölt cikk első szerzője szerint a kutatócsoport most arra összpontosít, hogy javítsa a hatóanyag hatásosságát, stabilitását és felvehetőségét. Egyben gyógyszeripari vállalatok szerepvállalását is várják, hogy a klinikai fejlesztési fázisban nyújtott segítségükkel mielőbb sikerüljön   egy olyan, széles körben alkalmazható készítményt engedélyeztetni, ami már a közeljövőben segíthet az esetleges járványkitörések kezelésében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study unveils picolinic acid's broad-spectrum antiviral abilities

Picolinic acid is a broad-spectrum inhibitor of enveloped virus entry that restricts SARS-CoV-2 and influenza A virus in vivo

Irodalmi hivatkozás:

Rohan Narayan et al, Picolinic acid is a broad-spectrum inhibitor of enveloped virus entry that restricts SARS-CoV-2 and influenza A virus in vivo, Cell Reports Medicine (2023).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.