hirdetés

Bakteriális bőrfertőzés kezelésére szolgáló készítmény

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az akut bakteriális bőrfertőzések kezelésére szolgáló Quofenix (delafloxacin) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 17-én pozitív véleményt fogalmazott meg az akut bakteriális bőrfertőzés kezelésére szolgáló Quofenix (hatóanyag: delafloxacin, gyógyszerforma: 300 mg infúziós oldathoz való koncentrátum vagy 450 mg-os tabletta) készítményre (kérelmező: A. Menarini Industrie Farmaceutiche Riunite s.r.l.) A teljes indikáció szerint a Quofenix olyan felnőtt betegek akut bakteriális bőrfertőzésének kezelésére javallott, akiknél az ilyen fertőzések kezdeti kezelésére általában használatos antibakteriális készítmények alkalmazása nem javasolt.

 A hatóanyagról (delafloxacin)

A Quofenix hatóanyaga, a delafloxacin (ATC kód: J01MA23) a fluorokinolonok közé tartozó szisztémás hatású antibakteriális szer, mely a bakteriális DNS replikációban, transzkripcióban, javításban és rekombinációban fontos szerepet játszó topoizomeráz IV és a DNS-giráz (topoizomeráz III) enzimek gátlásával fejti ki hatását. Az elmúlt fél évszázad alatt a fluorokinolonok négy generációját fejlesztették ki, használatuk az utóbbi időkig folyamatosan nőtt, adásuk leginkább légúti, húgyúti és gasztrointesztinális bakteriális fertőzésekben indikált. Az elmúlt évtizedek során a fluorokinolon csoport több tagját kivonták a forgalomból különböző mellékhatások miatt: temafloxacin (hemolízis, veseelégtelenség és hipoglikémia), grepafloxacin és sparfloxacin (QT-idő megnyúlása), trovafloxacin (májkárosodás), gatifloxacin (fatális hipoglikémia), de ezek Magyarországon nem voltak forgalomban. Az 1. generációs fluorokinolonok használata ma már marginális, a norfloxacint néha még felírják húgyúti infekciókban. A 2. generációs fluorokinolonok (pefloxacin, ofloxacin, ciprofloxacin) Gram-negatívok elleni hatása erősebb, valamint a Mycoplasmák, Chlamydiák és Legionellák ellen is hatásosak. Emellett megjelenik már egy gyengébb Gram-pozitívok, főként Staphylococcus elleni hatás is, de ez a klinikai gyakorlatban nem elég erős, Gram-pozitív baktériumok ellen nem használjuk őket. A 2. generáció tagjai közül kiemelkedik a ciprofloxacin, mert egyrészt antibakteriális hatása erősebb generációjának többi tagjánál, másrészt kiemelkedően erős Pseudomonas elleni hatása is van. A ciprofloxacin jelenleg is az egyedüli Pseudomonasra ható, szájon át is adható antibiotikum, egy időben a világ leggyakrabban felírt antibiotikuma volt. A 3. generációs levofloxacin már jelentős Gram-pozitív elleni hatással rendelkezik, hatásos a Streptococcusok ellen is, továbbá az intracelluláris kórokozók ellen is eredményesebben vethető be a 2. generáció tagjainál, viszont a Gram-negatívok és a Pseudomonas elleni hatása kicsit gyengébb. A 4. generációs moxifloxacin a legszélesebb antibakteriális spektrumú fluorokinolon, Gram-pozitív baktériumok elleni hatása a fluorokinolonok közül a legerősebb, és jelentős anaerob elleni hatással is rendelkezik, ugyanakkor a Pseudomonas elleni hatása tovább gyengült. A levofloxacint és a moxifloxacint légúti fluorokinolonoknak is nevezzük, mivel a bakteriális légúti fertőzések kórokozóinak zöme ellen hatásosak.

A szintén negyedik generációs delafloxacin az alábbi Gram-pozitív organizmusok ellen használható: Staphylococcus aureus (beleértve a meticillin-rezisztens [MRSA] és meticillin-érzékeny [MSSA] izolátumokat), Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Streptococcus agalactiae, Streptococcus anginosus group, Streptococcus pyogenes, és Enterococcus faecalis. Hatásosságát az alábbi Gram-negatív baktériumok ellen mutatták ki: Escherichia coli, Enterobacter cloacae, Klebsiella pneumoniae valamint Pseudomonas aeruginosa.

A hatóanyag meglehetősen viharos fejlesztési fázison esett túl, kézről-kézre vándorolt, és minden újabb vállalatnál másik kódnevet kapott, így ABT-492, RX-3341 majd WQ-3034 néven vizsgálták. A delafloxacin eredetileg a Wakunaga Pharmaceutical fejlesztése, innen került 2006-ban a Rib-X Pharmaceuticals-hoz, majd 2013-ban a cég egy átnevezés során a Melinta Therapeutics nevet kapta, később 2017-ben a Cempra-val egyesült. A Melinta 2017-ben kereskedelmi és forgalmazási megállapodást kötött a Menarini Therapeutics céggel, és a készítményt már 68 országban forgalmazzák, az Egyesült Államokban például 2017 júniusa óta Baxdela márkanéven.

 Klinikai vizsgálatok

A Quofenix (Baxdela) hatásosságát két, összesen 1042 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatban elemezték, amelyekben a delafloxacin non-inferioritása (nem rosszabb, mint) bizonyosodott be vankomicinnel és aztreonámmal szemben bakteriális bőrfertőzések kezelése esetében. A hatóanyagot gonorrhea-fertőzés kezelésére is vizsgálni kezdték, de később ez a vizsgálat felfüggesztésre került.

 Mellékhatások

A Quofenix alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, hányinger, hányás, gombás fertőzések, transzamináz-szint emelkedés, viszketés és az injekció/infúzió beadási helye körüli reakciók voltak.

 Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az októberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Summary of Opinion (SMOP)– Quofenix (EMA)

Delafloxacin

Menarini files for delafloxacin approval in Europe

European approval sought for Melinta antibiotic

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.