hirdetés

Hármas hatóanyagú antibiotikum húgyúti és hasüregi fertőzésekre

Az FDA 2019. július 17-én engedélyezte a Recarbrio (imipenem, cilasztatin, relabaktám) hármas hatóanyag-tartalmú antibiotikum injekciót.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. július 17-én elsőbbségi eljárás keretében (priority review) engedélyezte a Recarbrio (hatóanyag: imipenem, cilasztatin, relabaktám; gyógyszerforma: 1,25 g-os intravénás injekció) nevű antibiotikumot, mely szövődményes húgyúti fertőzések és hasüregi fertőzések kezelésére javallott (kérelmező: Merck [MSD]). Az indikáció szerint a gyógyszer legalább 18 éves betegek számára ajánlott, akik olyan szövődményes húgyúti fertőzésben (cUTI, complicated urinary tract infections) illetve vesemedence-gyulladásban (pyelonephritis) szenvednek, melyet az alábbi Gram-negatív baktériumok valamelyike okoz: Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Klebsiella aerogenes, Klebsiella pneumoniae, és Pseudomonas aeruginosa. A Recarbrio javallott továbbá olyan felnőtt betegek kezelésére is, akik olyan szövődményes hasüregi fertőzésben (cIAI, complicated intra-abdominal infection) szenvednek, melyre csak korlátozott terápiás opciók vagy semmilyen kezelési lehetőség nem áll rendelkezésre, és amelyet a következő Gram-negatív baktériumok okoznak: Bacteroides caccae, Bacteroides fragilis, Bacteroides ovatus, Bacteroides stercoris, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides uniformis, Bacteroides vulgatus, Citrobacter freundii, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Fusobacterium nucleatum, Klebsiella aerogenes, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae, Parabacteroides distasonis és Pseudomonas aeruginosa. Az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulásának elkerülése, valamint a Recarbrio hatásosságának fenntartása érdekében a készítmény alkalmazása csak olyan fertőzések fennállása esetén indokolt, amelyet bizonyítottan vagy erősen gyaníthatóan a fentiekben felsorolt, a szerre érzékeny baktériumok okoznak.

 A hatóanyagokról (imipenem, cilasztatin, relabaktám)

Az imipenem (ATC kód: J01DH51) a karbapenemek csoportjába tartozó félszintetikus thienamycin-származék, melynek kiinduló vegyületét a Streptomyces cattleya baktérium termeli. Az imipenem baktericid hatását úgy fejti ki, hogy a penicillinkötő fehérjékhez (PBP-khez) kötődve gátolja a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokban a sejtfalszintézist.

A cilasztatin egy kompetitív, reverzibilis, magas specificitással rendelkező dehidropeptidáz-l gátló, mely pontosan azt a vesében termelődő enzimet blokkolja, amely metabolizálja és inaktiválja az ipimenemet, egyébként nem rendelkezik antibiotikus hatással és nem befolyásolja az imipenem antibakteriális hatását.

A relebaktám egy béta-laktamáz gátló, gyakran adják antibiotikumok mellé, hogy javítsa hatásosságukat, mivel meggátolja, hogy a baktériumok képesek legyenek lebontani a béta-laktám antibiotikumokat.

 Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A Recarbrio hatásosságát és biztonságosságát két klinikai vizsgálatban értékelték, az egyik (NCT01505634) a cUTI, a másik (NCT01506271) a cIAI indikációban történő alkalmazást elemezte. A cUTI esetében 298 felnőtt beteget vizsgáltak, közülük 99-et kezeltek a készítmény ajánlott dózisával, míg a cIAI vizsgálatban 347 felnőtt betegből 117-nél alkalmazták a javasolt adagot. A vizsgálatok során a betegeket átlagosan 7 napig kezelték a kombinációval, és kedvező hatásosság mellett mindössze a betegek 2%-ánál kellett megszakítani a terápiát. A leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a hasmenés, émelygés és hányás, anémia, magas vérnyomás, fejfájás, valamint megemelkedett lipáz és AST/ALT laborértékek voltak.

Források:

1. FDA Approves Recarbrio (imipenem, cilastatin, and relebactam) for the Treatment of Complicated Urinary Tract and Complicated Intra-Abdominal Bacterial Infections

2. FDA Approves Drug Trio for UTI, Intra-abdominal Infection

3. FDA approves new treatment for complicated urinary tract and complicated intra-abdominal infections

4. FDA Approves Merck’s RECARBRIO™ (imipenem, cilastatin, and relebactam) For the Treatment of Adults with Complicated Urinary Tract and Complicated Intra-Abdominal Bacterial Infections Where Limited or No Alternative Treatment Options Are Available

5. New Drug Approvals - Recarbrio (imipenem, cilastatin, and relebactam) for Injection

6. Recarbrio Label (FDA)

7. FDA approves new treatment for complicated urinary tract and complicated intra-abdominal infections

8. Safety, Tolerability, and Efficacy of MK-7655 (Relebactam) + Imipenem/Cilastatin Versus Imipenem/Cilastatin Alone for Treating Complicated Urinary Tract Infection (cUTI) (MK-7655-003)

9. Study of the Safety, Tolerability, and Efficacy of Relebactam (MK-7655) + Imipenem/Cilastatin Versus Imipenem/Cilastatin Alone to Treat Complicated Intra-Abdominal Infection [cIAI] (MK-7655-004)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.