hirdetés

Ezüstionokkal adalékolt bioaktív üvegszálak a sebgyógyításban

A sebkezelésben alkalmazott ezüstszálak bioaktív üvegszálakra történő felvitele növeli antibakteriális hatásuk hosszát.

hirdetés

A Biofilm folyóirat decemberi számában jelent meg a University of Birmingham kutatóinak tanulmánya, amelyben arról számoltak be, hogy a sebkezelésben alkalmazott ezüstszálak hosszabb ideig megőrzik antimikrobiális képességüket, ha bioaktív üveggel impregnálják. Elsőként mutatták be, hogy ez a kombináció hosszabb ideig hatásos a sebgyógyítás során, mint a hagyományos alternatívák.

A bioaktív üvegek csoportjába tartozó anyagokat szintetikusan állítják elő szilíciumból, és néhány éve már aktívan használják őket a csontbeültetés területén. Az ezüstöt is régóta alkalmazzák, mivel ismert azon képessége, hogy megakadályozza, vagy legalábbis visszaszorítja a baktériumközösségekből álló biofilmek kialakulását és növekedését nyílt sebek felületén, és ez a kezelés azért is népszerű, mert hatásosnak bizonyult sok olyan baktériumtörzs esetében is, amelyek valamilyen antibiotikum-rezisztenciát mutatnak. Az ezüst antimikrobiális tulajdonsága annak köszönhető, hogy attól függően, milyen sokáig képes ionos formában maradni, penetrálja a baktériumok sejtfalait, és megszakítja létfontosságú funkcióikat. A nyílt sebekben alkalmazott kötözőanyagokban található ezüstionok vagy nanopartikulumok azonban hajlamosak arra, hogy ezüst-szulfiddá vagy ezüst-kloriddá alakuljanak, így elvesztik hatásosságukat, és csökkentik a kezelés sikerének esélyét.

A cikkben bemutatott vizsgálatban a kutatók ezüstionokkal adalékolt bioaktív üveg hatását vizsgálták Pseudomonas aeruginosa által képzett biofilmekre - ez egy multirezisztens baktérium, amely könnyen képez biofilmeket, és gyakori oka a krónikus sebek elfertőződésének. A tanulmány eredménye rámutatott arra, hogy a speciális előkészítési, tárolási és applikációs technikák minimálisra csökkenthetik az ezüstionok ezüst-kloriddá történő átalakulását, és így megtarthatják az antimikrobiális aktivitásukat. A birminghami csapat már jelentős tapasztalattal rendelkezik a bioaktív üvegekkel kapcsolatban, amelyet jelenleg is használnak bioaktív lebomló graftanyagként. Ebben a sebkezelési felhasználási módszerben a bioaktív üveg legfontosabb tulajdonsága a szálas forma, amely olyan háromdimenziós porózus szerkezetet eredményez, amely robusztus és adalékanyagokkal feltölthető, valamint az üvegszálak átmérője és sűrűsége támogató hatással van a szövetek növekedésére.

A kutatók szívesen találkoznának olyan vállalatokkal, amelyek hajlandók lennének az együttműködésre vagy további közös fejlesztőmunkára. A kutatók szerint az új fejlesztésű termékek elsősorban a fogászat, szájsebészet és sebellátás területén bizonyulhatnának hasznosabbnak a jelenlegi alternatívákkal szemben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers demonstrate chronic wound healing using glass

Silver-doped bioactive glass fibres as a potential treatment for wound-associated bacterial biofilms

Irodalmi hivatkozás:

Sandeep Shirgill, Gowsihan Poologasundarampillai, Sara Jabbari, John Ward, Sarah A. Kuehne: Silver-doped bioactive glass fibres as a potential treatment for wound-associated bacterial biofilms, Biofilm, Volume 5, 2023, 100115, ISSN 2590-2075, https://doi.org/10.1016/j.bioflm.2023.100115.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.