hirdetés

„Okos” kötszer segíthet a krónikus sebek ellátásában

Az „okos” kötszer a Caltech fejlesztése képes monitorozni és felgyorsítani a sebgyógyulást, valamint antibiotikumot is képes a sebbe juttatni.

hirdetés

Március 24-én a California Institute of Technology (Caltech) kutatói a Science Advances folyóiratban közölt cikkükben számoltak be új fejlesztésükről, amely segíthet a krónikus, nehezen gyógyuló sebek kezelésében.

Normális esetben vágások, égések, horzsolások okozta sebek gyógyulásáról a szervezet önmaga gondoskodik, ám vannak olyan betegségek, mint például a cukorbetegség, amelyek megakadályozzák a sebgyógyulást. Ilyenkor a sebek hosszú ideig megmaradnak, felülfertőződnek, elgennyesednek, elfekélyesedhetnek. Ezek nem csak a beteg számára jelentenek hosszú távon fennálló problémát és szenvedést, hanem jelentős társadalombiztosítási költségvonzatuk is van: az Egyesült Államokban évente 25 milliárd dolláros terhet jelentenek az ilyen sebek kezelése, átkötözése. A Caltech kutatóinak megoldása ezen a területen jelenthet nagy segítséget.

A hagyományos, többrétegű nedvszívó sebkötöző anyagokhoz képest az újonnan kifejlesztett „okostapasz” hajlékony, nyújtható polimerből készül, amelybe elektronikus érzékelőket és gyógyszerkibocsátásra alkalmas apró rekeszeket ágyaztak be a mérnökök.

 

Így néz ki az elektronikával ellátott polimer okostapasz

A tapasz feladata első körben a seb lezárása és a gyulladásos állapotok, valamint a gyógyulás monitorozása. A beágyazott elektronika a szenzoroknak köszönhetően képes érzékelni bizonyos anyagok, mint például a húgysav és a tejsav koncentrációjának változását, valamint méri a pH-t és a hőmérsékletet is – ezek mind olyan jellemzők, amelyek értékeinek változása gyulladásos folyamatokra utal.

 

Az okostapasz érzékeli a gyulladásos folyamatokat

És itt jön a második lépés, ami az igazi különbséget jelenti a hagyományos sebellátáshoz képest: a tapasz a megváltozott értékekre azonnal reagál. Először is a sebről gyűjtött adatokat vezeték nélkül továbbítja egy közeli számítógépre, táblagépre vagy okostelefonra, hogy a beteg vagy egy egészségügyi szakember megtekinthesse azokat. Másodszor, a tapaszban eltárolt antibiotikumot vagy más gyógyszert juttat közvetlenül a seb területére a gyulladás és a fertőzés azonnali kezelésére. Harmadszor pedig alacsony feszültségű elektromos mezőt generál a seb környékén a szövetek regenerációjának serkentésére, ami gyorsabb gyógyulást eredményez.

 

Hamarosan megkezdődnek az okostapasszal végzett humán vizsgálatok

A kutatás jelenleg az állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok fázisában tart, ahol annyi már kiderült, hogy a koncepció működik: az elektronika képes valós idejű állapotleírást adni a seb állapotáról és a metabolikus változásokról, valamint szignifikáns mértékben képes felgyorsítani a sebek gyógyulását.

Az okostapaszt a Caltech orvosiműszer-fejlesztő mérnöke, az eredeti feltaláló, Wei Gao laboratóriumában vizsgálják, de hamarosan a Dél-Kaliforniában működő USC Keck School of Medicine is bekapcsolódik a programba részint az eszköz további fejlesztése, részint a humán vizsgálatok megkezdése miatt. A tapasszal elért eredmények egyelőre nagyon biztatóak, a humán vizsgálatok során a legnagyobb aggály, hogy a kutatók patkányokon csak kisebb méretű sebeknél tudták vizsgálni az eszközt, az emberek nagyobb méretű sebeinél azonban könnyen lehet, hogy korábban nem várt problémákkal is szembesülhetnek – például az egyes sebek paramétereinek és mikrokörnyezetének változatosságával, ami akár testrészenként eltérő lehet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

'Smart' bandages monitor wounds and provide targeted treatment

A stretchable wireless wearable bioelectronic system for multiplexed monitoring and combination treatment of infected chronic wounds

hirdetés
Cikk[291355] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.