hirdetés

Megfázás és long-COVID

A koronavírusok családjába tartozó OC43 vírus okozta közönséges nátha hajlamosíthat arra, hogy SARS-CoV-2 fertőzés után hosszú COVID betegség alakul ki.

hirdetés

A hosszú COVID-ről sok minden rejtély marad. Az állapot viszonylagos újdonsága, valamint a tünetek és a panaszok heterogenitása miatt a kutatók folyamatosan keresik a betegség okait, hisz ha többet tudunk arról, hogyan és miért alakul ki a hosszú COVID, akkor az egészségügyi szolgáltatók is hatékonyabb kezelést kínálhatnak.

Újabb kutatások tanusága szerint a reumás betegségben szenvedők és az OC43 nevű, különleges típusú megfázásos vírusfertőzésben szenvedőknél fokozott a hosszú COVID kialakulásának kockázata.

Mivel az antitestek a vérben maradnak, az OC43 biomarkerként is szolgálhatna annak előrejelzésére, hogy kiknél valószínűbb a hosszú COVID, más néven a 19-es koronavírusos betegség posztakut következményeinek kialakulása.

Dr. Zachary Wallace (Massachusetts General Hospital, Boston) és munkatársai szerint: "A reumás betegségben szenvedő betegek hajlamosak lehetnek a hosszú COVID-re, mivel a betegségük és/vagy annak kezelései miatt az immunválaszuk diszregulált”. Az autoimmunitás, a fibrózis és a reumás betegségben szenvedőkre jellemző egyéb patológiás folyamatok ideális első populációvá teszik őket az értékeléshez.

A Science Translational Medicine című szaklapban szeptember 6-án közzétett tanulmány eredményei akár az emberek szélesebb csoportjára is vonatkozhatnak. "A reumás betegségben szenvedő betegeknél megfigyelt megállapítások egyedülállóak lehetnek erre a populációra, de érvényesek lehetnek azokra a reumás betegségben nem szenvedőkre is, akiknél hosszú COVID alakul ki".

Mind az OC43, mind a SARS-CoV-2 a bétakoronavírusok családjába tartozik. Egy OC43-as náthás kórtörténettel rendelkező személy immunrendszere egy későbbi COVID-vírusfertőzést ismét OC43-nak vélhet. Így védekezést indít az OC43 ellen, ami csak részben véd a COVID ellen, így az illető személyt sebezhetőbbé teszi a hosszú COVID kialakulására. A kutatók azt tapasztalták, hogy az OC43-ra adott felfokozott válasz rosszabb kimenetelű lehet, ami azt jelenti, hogy azok, akiknek az immunrendszere teljesen új fertőzésként észleli és támadja meg a SARS-CoV-2-t, kevésbé súlyosan betegednek meg, ha immunrendszerük erősebben reagál a SARS-CoV-2-re, és talán ez lehet az egyik különbség, ami miatt nem alakul ki a betegekben a hosszú COVID.

A kutatók a hosszú COVID-tünetek alapján 2 csoportot alakítottak ki (tüneteket mutató és nem mutató csoport), a reumás betegségben szenvedők kohorsza 43 betegből állt, a validációs kohorszba pedig további 48 embert vontak be. Az antitestszinteken alapuló szérum biomarker kifejlesztése technikailag nem lenne nehéz, de nem világos, hogy az OC43 antitestek milyen szintje jelentene magasabb kockázatot az egyén számára. A szerzők is felhívják a figyelmet arra, hogy a vizsgálatot meg kell ismételni különböző populációkban és a jelenlegi COVID-helyzetekben.

Az OC43-as megfázás és a későbbi hosszú COVID közötti kapcsolat váratlan volt, hisz a kutatók eredetileg arra számítottak, hogy a SARS-CoV-2-re adott immunválasz lesz a legfontosabb marker, de arra nem, hogy a különböző kórokozókra adott immunválasz ugyanolyan fontos lehet.

A tanulmány független támogatással készült.

 

Forrás:

Herman JD et al: Humoral immunity to an endemic coronavirus is associated with postacute sequelae of COVID-19 in individuals with rheumatic diseases. Science Translational Medicine 6 Sep 2023 Vol 15, Issue 712 DOI: 10.1126/scitranslmed.adf659

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.