hirdetés

Hajkiegyenesítő termék és veseelégtelenség

A glioxilsavat tartalmazó hajkiegyenesítő termékek használata a kalcium-oxalát kristályok vesében történő felhalmozódása miatt növeli az akut veseelégtelenség kockázatát

hirdetés

Miután egy fiatal nő esetén felmerült, hogy több epizódos vesekárosodásának oka egy hajkiegyenesítő termék, egy francia kutatócsoport állatokon tesztelte a gyanúba kevert kozmetikumot. Az eredményeket Dr. Emmanuel Letavernier, a párizsi Tenon Kórház nefrológusa egyértelműnek tartja, ugyanis a hajegyenesítő krém alkalmazását követő 24 órán belül az egerekben rendkívül súlyos akut veseelégtelenség alakult ki, és a szövetmintavételek kalcium-oxalát kristályok jelenlétét mutatták az összes vesetubulusban. Az eredményekről értesítették a francia Élelmiszer-, Környezetvédelmi és Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Ügynökség illetékes osztályait már értesítették, és tekintettel a glikoxilsav helyi alkalmazással történő potenciális nefrotoxicitására, azt javasolják, hogy a felhasználók kerüljék azoknak a termékeknek a használatát, amik ezt a vegyületet tartalmazzák, sőt a The New England Journal of Medicine-ben megjelent levelükben egyenesen a forgalomból való kivonásukat javasolták.

A formaldehid kiváltása

A glikoxilsav nemrégiben került be bizonyos kozmetikai termékekbe (például samponokba, hajformázókrémekbe és hajkiegyenesítő termékekbe), gyakran az irritáló és valószínűleg rákkeltő formaldehid helyettesítésére. A giloxilsavat simító tulajdonságai miatt dicsérik, de nem tanácsos, hogy a fejbőrrel érintkezzen. A kutatók országos felmérést készítenek elő az ilyen termékek vesekárosodást okozó hatásának ellenőrzésére. Az aggodalomra okot adó jel az is, hogy többen beszámoltak arról, hogy a fodrászszalonból történő távozásuk után hányingerrel vagy hányással kísért fejbőr-irritációt tapasztaltak.

Hasonló esetekről már beszámoltak a szakirodalomban. Egy izraeli kutatócsoport nemrégiben 26 olyan beteget írt le (https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(23)00006-9/fulltext) , akiket fodrászszalonokban végzett hajegyenesítés után akut vesekárosodás miatt kezeltek. A biopsziák kalcium-oxalát kristályokat mutattak ki a vesékben. Az izraeli kutatók a számos kozmetikai termékben (köztük a hajegyenesítőkben) fellelhető glikolsav hatására gyanakodtak, azonban gyanújukra nem találtak bizonyítékot.

A glikolsav biztonságos?

Egy hamarosan publikáció formájában is megjelenő második állatkísérlettel Letavernier és csapata ki tudta zárni a glikolsav vesekárosító hatását. A giloxilsavval ellentétben a glikolsav az egerek bőrére juttatva nem váltott ki oxalátkristályok képződést a vesékben, sem pedig akut veseelégtelenséget.

A levelezésben közölt francia klinikai eset egy 26 éves, kórtörténet nélküli nőre vonatkozik, akinél 1 év különbséggel három alkalommal alakult ki akut vesekárosodás. Kiderült, hogy mindegyik epizód röviddel egy marseille-i fodrászatban végzett hajegyenesítés után következett be.

A beteg arról számolt be, hogy égő érzést érzett a hajkezelés során. Fejbőrirritáció jelentkezett. Ezután hányást, hasmenést, lázat és hátfájást tapasztalt. Az elemzések mindegyik epizód során magas plazma-kreatininszintet mutattak ki, ami veseelégtelenségre utal. A CT-vizsgálat nem mutatott húgyúti elzáródásra utaló jeleket. A betegnek azonban volt egy kis veseköve. További vizsgálatok vér és leukociták jelenlétét mutatták ki a vizeletben. Proteinuria vagy húgyúti fertőzés azonban nem volt.

A vesefunkció minden egyes epizód után gyorsan javult. Az akut veseelégtelenség epizódjainak ismétlődése azonban hosszú távon a krónikus veseelégtelenség kialakulásának egyik fő kockázati tényezője.  A fodrászatban a haj kiegyenesítésére használt krémet a kutatók megszerezték. Jelentős mennyiségű giloxilsavat tartalmazott, de glikolsavat nem.

Krónikus veseelégtelenség

A lehetséges nefrotoxikus hatásának feltárására 10 egeren végeztek vizsgálatot. Az állatokat két csoportra osztották, hogy az egyik csoportnál a terméket helyileg alkalmazták, a másik csoport egyedeinek bőrére egy aktív termék nélküli gélt (kontrollcsoport) kentek.

A terméknek kitett egerek vizeletében oxalátkristályok jelentek meg, a kontrollcsoportban lévő egereknél ezt nem tapasztalták. A vizsgálat megerősítette a kalcium-oxalát lerakódásokat a vesékben. A glikoxilsavnak való kitettség után a plazma kreatininszintje jelentősen megemelkedett. A glikoxilsav a felhámon való áthaladás után a vérben gyorsan glikoxiláttá alakul. A májban és valószínűleg más szervekben a glioxilát oxaláttá metabolizálódik, amely a vizeletben lévő kalciummal érintkezve kalcium-oxalát kristályokat képez.

A veseelégtelenséget okozó túlzott kalcium-oxalátkristályok olyan ritka állapotokban figyelhetők meg, mint a primer hiperoxaluria, amely a máj anyagcseréjét befolyásoló genetikai betegség, vagy az enterális hiperoxaluria, amelynek egyik oka, hogy a bél áteresztőképessége megnövekszik a természetben bizonyos növényekben előforduló anionnal, az oxaláttal szemben.  

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.